Veelgestelde vragen

Is dit uw eerste vaarvakantie? Of heeft u vragen of u hulp nodig bij  het boeken van uw vakantie? Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over onze vaarvakanties. Als uw vraag hier niet vermeld staat, neem dan contact met ons op.

We helpen u graag!

Om de impact van het Coronavirus op uw vakantie te verminderen, hebben we onze boekingsvoorwaarden flexibeler gemaakt voor zowel bestaande als nieuwe boekingen. Als reizen naar uw geboekte bestemming niet meer mogelijk is, kunt u uw vertrekdatum of bestemming wijzigen zonder dat u wijzigingskosten hoeft te betalen. Meer informatie vindt u op deze pagina Coronavirus

We zijn hier om u te helpen, zodat u met vertrouwen kunt reizen en boeken.

U kunt uw Le Boat vakantie te allen tijde reserveren door online te boeken (beveiligde betaling) of door te bellen met onze ervaren vaarvakantie adviseurs op +31 10 213 03 52. U kunt uw vakantie online zoeken op bestemming, op datum van beschikbaarheid of op boot.

 

Betalen

Een aanbetaling van 40% voorschot is vereist om uw boeking te bevestigen.

Betaling kan worden gedaan via EFT (Electronic Funds Transfer) of creditcard indien dit met uw vaarvakantie adviseur is overeengekomen. Als alternatief kunt u eenvoudig en veilig betalen door uw boeking direct te plaatsen op onze website.

De datum waarop uw laatste betaling verschuldigd is, hangt af van het kantoor waar u uw vakantie hebt geboekt. Het varieert van 42 - 70 dagen voordat uw vakantie begint. Om precies te weten wanneer uw betaling verschuldigd is, kunt u contact opnemen met onze bootexperts op +31 10 213 03 52.

U, of een ander bemanningslid, kan op elk moment voor de vervaldag van uw saldo gedeeltelijke betalingen of een volledige betaling van uw saldo doen. Bezoek onze eenvoudige en handige betaalportaal. U heeft uw boekingsreferentie, naam van de hoofdboeker, uw vertrekdatum en een geldig betaalmiddel nodig (Visa en Mastercard). Als u liever telefonisch betaalt, bel ons dan even op. Onze bankgegevens om met een bankoverschrijving te betalen, staan in uw boekingsbevestiging.

Wat is inbegrepen?

De prijs is inclusief huur van de boot en uitrusting (keukengerei, gereedschap…), handdoeken en linnengoed voor alle passagiers, instructieles over de boot, technische ondersteuning, vaarinformatie aan boord en sluisvergoeding (behalve in Ierland en Nederland, waar kosten voor sluizen en bruggen ter plaatse betaald moeten worden). Extra's, havengelden, bijvullen van water/brandstof en vervoer naar de basis zijn NIET bij de bootprijs inbegrepen. Opmerking: Toeslagen voor varen en aanmeren in Canada, Schotland en Italië (Casale Heen en Terug) zijn inbegrepen en worden betaald tijdens het boeken.

 

Ja, Le Boat biedt handdoeken en linnengoed op alle boten, afhankelijk van het aantal mensen op de boot.

 

Wij raden u aan de volgende dingen mee te nemen: een vorm van non-slip schoeisel zoals bootschoenen, een paar handschoenen en een kleine reiskoffer die gemakkelijk op te bergen is aan boord. Als u wilt kunt u eten meenemen, hoewel de meeste bases een supermarkt in de buurt hebben die bereikbaar is per auto of taxi. U kunt boodschappen ook van te voren bestellen dankzij onze boodschappen pakketten.

 

Net zoals bij het huren van een auto, wordt uw boot met een volle tank diesel brandstof geleverd en u betaalt voor de brandstof die u verbruikt (normaal is het niet nodig om tijdens uw vakantie nog te tanken). Onze tarieven voor verbruikskosten zijn gebaseerd op een ''motoruur'' - dat wil zeggen hoe lang de motor loopt en omvatten niet alleen brandstof maar ook gas en afschrijving. Let op: brandstof dient betaald te worden in lokale valuta, waardoor de kosten aan verandering onderhevig zijn. Voor vertrek zal u gevraagd worden om een borgsom ter waarde van het geschatte brandstofverbruik tijdens uw reis (gebaseerd op de grootte van de motor aan boord). Aan het einde van uw vaarvakantie wordt het verschil berekend en zult u geld terugkrijgen indien u teveel betaald heeft of zult u het overige verschil nog moeten bijbetalen.

 

Voor een vakantie van 7 nachten kunt u een budget van 250 tot 300 euro begroten, afhankelijk van de grootte van uw boot.

 

Als u de generator laat draaien voor toegang tot 220V elektriciteit terwijl u niet op de walstroom bent aangesloten, zal uw brandstofverbruik toenemen.

Wij accepteren betaling met een creditcard of contant geld. Houd er rekening mee dat de Le Boat bases geen American Express accepteren.

De Reductie Eigen Risico biedt dekking tegen onopzettelijke schade of verlies van de boot en de bijbehorende apparatuur. Betalen voor een Reductie Eigen Risico betekent ook dat u een lagere borgsom betaalt op de basis.

Er is altijd een borgsom vereist. De Reductie Eigen Risico stelt u in staat om een lagere borgsom te betalen. De borgsom wordt terugbetaald indien er geen zichtbare schade aan de boot of de inventaris van de boot bij uw terugkomst geconstateerd wordt.

Het is mogelijk om Extra's te kopen op de basis, maar alle Extra's zijn afhankelijk van beschikbaarheid. Het is daarom beter om vooraf te reserveren en te betalen om ervoor te zorgen dat u ze niet mist! Zie de Extra's pagina voor de prijzen en een volledige lijst van mogelijke Extra's.

Extra's zijn afhankelijk van beschikbaarheid, dus is het beter om uw Extra's vooraf te reserveren tijdens het boeken van uw vakantie. Lees meer op onze Extra's pagina.

Haal het meeste uit uw tijd op het water en koop onze vroege check-in en/of late check-out service, zodat u uw boot vanaf 11.00 uur (in plaats van na 14 uur) op de eerste dag kunt afhalen en uw boot voor 12.00 uur (in plaats van voor 9 uur) op de laatste dag kunt inleveren. Deze service is beperkt tot 3 klanten per dag per basis. Kijk op Extra's pagina voor de prijzen.

Dekkussens (sommige bootmodellen zijn al uitgerust), de schoonmaakservice is ideaal als u al vroeg weggaat op uw laatste dag en u uw laatste avond niet wilt besteden aan het schoonmaken van de boot. De boodschappenpakketten zijn ook ideaal als u weinig tijd heeft om voor vertrek voorraad in te slaan. Zie de Extra's pagina voor prijzen.

Nee, de wet is strikt en alleen vaste barbeques mogen aan boord gebruikt worden. Op de meeste boten kunt u wel een barbeque huren als extra's. Sommige modellen hebben een grillplaat in de buitenkeuken op het bovendek. Controleer de specifieke eigenschappen van uw boot voor meer informatie.

 

Ja, we hebben een reeks van nieuwe, lichtgewicht, 24-versnellingen Cross Country fietsen/Mountainbikes, standaard (mini) fietsen voor korte excursies, kinderfietsen, fietsaanhangers (Tag Along Bike) en kinderzitjes. Helmen kunnen bij de basis gekocht worden. Wij raden u aan twee fietsen per boot te nemen en deze van tevoren te reserveren. Alle fietsen zijn voorzien van een slot. Afhankelijk van het model kunt u de fietsen aan de voor- of achterkant van uw boot op het zonnedek vergrendelen. Voor veiligheid en comfort, raden wij u aan de fiets tijdens het varen altijd op slot te doen en niet teveel fietsen aan boord te nemen.

 

Er is geen haardroger aan boord.

Ervaring en instructie

Een vaarbewijs is niet vereist tijdens uw vaarvakantie op bijna al onze bestemmingen/routes. In Duitsland is in sommige gebieden wel een vaarbewijs vereist. Controleer de vaarinformatie of neem contact met ons op voor meer informatie.

Absoluut niet. U hoeft geen ervaring te hebben om van één van onze vakanties te genieten. Bij aankomst op de basis krijgt u een grondige briefing over elk aspect van de boot - van uitleg over knopen tot hoe de oven werkt. Een medewerker zal u een uurtje meenemen en alle controles met u doornemen, zodat u optimaal kunt genieten van uw vakantie.

 

Om de boot te mogen besturen, dient de persoon minimaal 18 jaar te zijn in Groot-Brittannië & Europa, en minimaal 21 jaar in Ierland.  Er dienen minimaal 2 volwassenen aan boord te zijn.

 

Onder kopje 'Handige tips' en 'Reisvoorbereiding' op de website vindt u vaar- en manoeuvreer-video's en nuttige informatie. Zodra u aan boord bent vindt u een gedetailleerde kaart of gids die u tijdens uw vaarvakantie kunt gebruiken. U kunt een gids met het waterwegnetwerk van te voren bestellen bij onze partners. Controleer de 'Voordat u vertrekt' sectie online voor meer informatie.

 

Elke regio is geschikt. Vanwege de soms sterke rivierstromingen op de rivier de Lot in Frankrijk, raden wij deze regio echter niet aan als eerste vaarvakantie.

Nee, die service bieden wij niet aan. In de meeste van onze regio's heeft u geen ervaring nodig om met onze boten te varen, dus niets weerhoudt u ervan om kapitein te zijn van uw eigen boot.

Sluizen & aanmeren

In sommige gebieden kunt u aanmeren in de natuur met de haringen en hamer die aan boord te vinden zijn. Wilt u meer comfort, dan kunt u ook aanmeren bij prive havens. Havengelden zijn vaak inclusief diensten als elektriciteit en water en variëren per haven. Aanmeren bij een LeBoat basis op uw vaarroute is kosteloos.

 

Afhankelijk van de regio waar u zich bevindt kunnen sluizen handmatig worden bediend door een sluiswachter, elektrisch of automatisch worden bediend. De manoeuvres zijn bij elk systeem hetzelfde, welk systeem u ook tegen komt. Het passeren van een sluis is vaak een hoogtepunt van uw vaarvakantie! Zodra u een sluis heeft gepasseerd zult u ontdekken hoe eenvoudig het is.

Als u op zoek bent naar een vaarvakantie zonder sluizen, vaar dan richting de Camargue in Zuid-Frankrijk! De Norfolk Broads in Engeland is ook sluis-vrij. Veel andere vaargebieden hebben weinig sluizen. Spreek met iemand van ons vriendelijke salesteam en zij zullen blij zijn u te helpen. We hebben verschillende vaarroutes gebaseerd op het ''tempo-niveau''. De ''makkelijke vaarroutes'' hebben weinig sluizen en bruggen waarbij u relatief weinig uur per dag aan het varen bent.

 

Dit zal afhangen van het vaargebied. Op de meeste kanalen bent u vrij om aan te meren waar u wilt, maar op sommige rivieren bent u verplicht om aan een ponton of in een haven af te meren.

De kosten variëren per regio.

Activiteiten en optionele extra's

Het is praktisch onmogelijk om een regio te vinden in onze vaargebieden zonder een gastronomische specialiteit! Meer informatie hierover vindt u op onze Gastronomische vaarvakanties pagina.

 

Onze vaarroutes in Frankrijk zijn bezaaid met wijngaarden en bieden bij elke bocht mogelijkheden om wijn te proeven! Bekijk voor meer informatie onze pagina met vakanties rond wijnproeverijen.

Met vlakke jaagpaden langs de meeste kanalen is de fiets een ideale manier om fit te blijven, plezier te maken en 's morgens je baguette op te halen! Zie onze pagina voor vaar- en fietsvakanties voor meer informatie.

 

De waterwegen zijn de thuisbasis van een aantal van de mooiste wilde dieren van Europa en bieden prachtige landschappen en natuur. Bekijk onze aanbevelingen voor het vinden van prachtige tuinen en adembenemende landschappen op onze natuurvakantiepagina.

Onze vaarroutes zitten vol met zowel bekende historische en culturele bezienswaardigheden als minder bekende historische juweeltjes. Meer informatie vindt u op onze pagina historische vakanties.

Al onze regio's hebben genoeg te bieden, ongeacht de maand waarin u vaart. Als u van de zon wilt genieten, raden wij u aan om in de zomermaanden op vakantie te gaan. Als u echter echt wilt ontsnappen aan het dagelijkse leven en uzelf wilt verliezen in de natuur, raden we u aan om aan het begin of het einde van het seizoen aan boord te stappen, omdat de waterwegen rustiger zullen zijn.

Zwemmen is mogelijk in veel van de rivieren, meren en lagunes, maar controleer altijd met de basis of het veilig is om dit te doen. We raden het niet aan om in grachten te zwemmen. Er zijn veel grote openlucht zwembaden in de buurt van de vaarwegen als u zin heeft in een duik. U kunt ook richting de zandstranden van de Middellandse Zee varen of in de buurt van onze basis in Nieuwpoort in België.

 

Vissers zullen de tijd van hun leven hebben op de rivieren, dus neem uw hengels mee en vergeet niet uw visvergunning mee te nemen! Vergunningen kunnen bij lokale winkels voor de duur van uw vaarvakantie worden gekocht. Klik hier voor meer informatie op onze visserij pagina.

 

Er zijn geen paddle boards te huur op het Canal du Midi. Als u echt het maximale uit uw stand up paddle board wilt halen, raden wij u aan om het Étang de Thau in de Camargue te verkennen. Daar is het leuk suppen! 

 

Er zijn veel steden en dorpen op loopafstand van het kanaal of rivier, maar om andere steden en dorpen te bereiken moet je misschien een korte afstand fietsen of een taxi nemen. Gedetailleerde informatie over alle steden en dorpen langs de waterwegen vindt u in onze regiogidsen.

Sommige van de lokale wijngaarden en wijnmakerijen liggen op een korte wandelafstand vanwaar u aan de waterwegen kunt aanmeren, voor anderen heeft u een taxi nodig om ze te bereiken.

Over uw boothuur

Geen van onze boten zijn voorzien van een internetverbinding maar als u in Frankrijk vaart kunt u een WIFI-apparaat huren als extra voor de duur van uw vakantie.

 

Onze boten zijn uitgerust met een verscheidenheid aan elektrische apparatuur. Kijk op de pagina's van de boten om de specifieke eigenschappen van een bootmodel te zien.

 

Al onze boten zijn volledig uitgerust voor een comfortabel leven aan boord. Al onze modellen beschikken over een kookplaat, oven en koelkast. Sommige boten hebben extra voorzieningen en apparatuur, zoals een magnetron of een kluisje. Controleer alle voorzieningen en specifieke informatie over uw boot op de boot model pagina online.

 

Er dienen minstens twee volwassenen (ouder dan 18) aan boord te zijn om veilig te navigeren bij sluizen etc. De maximale bezetting is afhankelijk van de boot waarmee u vaart - Le Boat heeft boten voor partijen van 2 -12 personen. Voor meer informatie over specifieke boten, kunt u op 'Boten' gedeelte online kijken.

U kunt onze individuele bootpagina's bezoeken waar alle kenmerken van boot worden vermeld. U kunt ook gebruik maken van de zoekfunctie om de resultaten te filteren op de door u gezochte functie.

Het is aan u. Als u liever met veel bagage reist, dan is een extra hut voor extra ruimte handig.

De watertankis gevuld voor 2 tot 3 dagen normaal gebruik (douchen en schoonmaken). U moet het water bijvullen door te stoppen in een haven langs het kanaal of rivier. De haven brengt deze service vaak in rekening (enkele euro's).

Ja & nee. Uw boot is voorzien van een volle brandstoftank die voldoend is voor 8 tot 10 dagen varen. Bij het inchecken moet u een aanbetaling (borg) doen voor de verbruikskosten inclusief de brandstof. Het werkelijke verbruik wordt verrekend bij terugkomst.

 

 

We raden onze klanten aan om het water voor het drinken te koken of flessen water aan boord te brengen.

Ja, al onze boten zijn volledig uitgerust met keukens, hutten en badkamers om ervoor te zorgen dat u alles heeft wat u nodig heeft om zelfvoorzienend te zijn. In veel regio's kunt u ook een barbecue huren voor op het bovendek.

 Hulp & Veiligheid

 

De boot is voorzien van zwemvesten en veiligheidsringen zijn aan elke boot bevestigd. We raden kinderen aan hun zwemvesten te dragen tijdens het varen.

 

In geval van nood kunt u iemand van het personeel op de basis tijdens openingstijden informeren, waarop zij onmiddelijk zullen reageren. In het onwaarschijnlijke geval dat u een probleem met uw boot heeft, zullen wij ons best doen om ervoor te zorgen dat een monteur binnen vier uur na uw oproep aanwezig is. Wanneer uw boot voor meer dan een halve dag als onbruikbaar wordt beschouwd, zal er een vergoeding worden aangeboden op basis van de dagelijkse huurkosten. Zie onze Algemene Voorwaarden voor meer informatie.

 

Ja, de deuren van al onze boten kunnen op slot.

 Navigatie

De waterwegen zijn zeer rustig en gemakkelijk te navigeren met slechts een aantal gebieden die beïnvloed worden door getijden veranderingen. De stromingen en waterstanden worden gereguleerd door sluizen die ofwel automatisch, of door de sluiswachters, of door uzelf worden bediend. We hebben onze vaarroutes opgedeeld naar ''tempo-niveau''. De ''makkelijke vaarroutes'' zijn op rustige waterwegen en hebben onderweg weinig sluizen en relatief weinig vaaruren per dag.

 

Een vaarvakantie is bedoeld om te ontspannen, een maximumsnelheid van 6-7 km/uur wordt aanbevolen. Hierdoor kunt u op een rustig tempo genieten van de omgevingen en nog belangrijker, geen schade aan flora en fauna in het water aanrichten.

 

In onze brouchure en op de website hebben we een lijst met voorgestelde vaarvakanties samengesteld, maar zolang u de boot aflevert bij de gekozen aankomstbasis bent u vrij om te varen waar u wilt. Dus als u een stad leuk vindt, bent u vrij daar te overnachten en de volgende dag verder te varen. Uiteraard zijn onze boten uitsluitend ontworpen voor binnenvaart en is het daarom niet toegestaan om op open zee te varen.

 

Over het algemeen zal 4-5 uur per dag varen u veel van de regio laten zien, alsmede de accu van de boot opgeladen houden. Het is echter niet nodig uzelf onmogelijke doelen voor te leggen - vaar hoe u wilt en verken de omgeving en bezienswaardigheden op uw gemak.

 

Onze vaarvakanties zijn afhankelijk van openingsdata en -tijden van de waterwegen. De meeste waterwegen zijn over het algemeen geopend van half/eind maart tot eind oktober/begin november.

 

Sluizen zijn meestal van 09.00 tot 18.00 uur geopend wat overeenkomt met de dagelijkse vaartijden. Varen is 's nachts niet toegestaan.

 

Sluizen zijn het grootste gedeelte van de dag geopend, maar zijn vaak gesloten tijdens de lunch of op bepaalde feestdagen.

 

In de Norfolk Broads kunnen sommige boten niet onder de bruggen door en in Ierland kunnen sommige boten niet op Loch Allen varen.

 

In het geval van overstromingen zal er niet gevaren mogen worden. Ons salesteam zal contact met u opnemen zodra de autoriteiten ons informatie hierover geven. 

 

Houd er rekening mee dat onze basisteams experts zijn in hun vaargebieden. Ze geven ook graag up-to-date advies over de beste vaaromstandigheden en stellen routes voor bij uw aankomst en tijdens uw vaarvakantie. Met de veiligheid en het plezier van onze klanten in het achterhoofd, kunnen we soms het varen binnen een bepaald deel van het vaargebied ontraden, waar de lokale omstandigheden op dat specifieke moment een uitdaging kunnen vormen. De omstandigheden veranderen voortdurend, dus het is niet altijd mogelijk om u van tevoren te informeren over de relevante omstandigheden. Bekjk onze pagina gewijd aan vaarbeperkingen voor meer informatie.

Klik op het volgende linkje om onze regiogidsen te downloaden.

De Le Boat app is niet langer beschikbaar, maar we hebben nog tal van andere nuttige hulpmiddelen die u kunt gebruiken om uw droomvakantie te plannen.

U kunt uw eigen vaarreis en route zo plannen dat u elke dag zoveel of zo weinig vaart als u maar wilt. Houd er rekening mee dat u niet in het donker kunt varen en dat u rekening moet houden met de openingstijden van de sluizen.

 Aankomst

Wij raden u aan om op de basis aan te komen vanaf 14.00 uur zodat u de briefing en instructies kunt krijgen. Voor vroege check-ins (indien vooraf geboekt) dient u vanaf 11 uur 's ochtends te arriveren.

Wilt u aan het begin of aan het einde van uw vaarvakantie een paar uur langer varen, dan kunt u een vroege check-in en/of een late check-out boeken.

De boot moet uiterlijk om 09.00 uur op uw laatste vaardag  worden teruggebracht en worden schoongemaakt (tenzij u zich heeft geabonneerd op het Eindreinigingpakket) of uiterlijk 12.00 uur als u een late check-out heeft geboekt.  

U kunt boodschappen pakketten van tevoren bestellen en deze zullen bij uw boot worden afgeleverd op de dag van vertrek. U dient deze pakketten via uw salesteam te bestellen voorafgaand aan uw charter..

 

De volledige aanwijzingen naar uw vertrekhaven kunt u vinden onder de rubriek 'Uw reis naar de basis' op de Regiopagina's.

 

U kunt een taxitransfer regelen tussen onze vertrekhavens en uw luchthaven of treinstation. Op onze pagina met informatie over de bases vindt u de contactgegevens en tarieven van de lokale taxi's.

 

Als u een enkele reis maakt, kunnen wij uw auto van de vertrekbasis naar de aankomstbasis brengen, zodat deze bij terugkomst op u staat te wachten. We kunnen ook een taxitransfer regelen tussen uw vertrek- en aankomstbasis.

 

Ja, informatie over hoe u bij elk van onze bases kunt komen en welke faciliteiten en voorzieningen er op elke basis beschikbaar zijn, vindt u op onze speciale pagina over de vertrekbases.

 

Er is altijd een Engels sprekende collega op onze bases, dus zodra u aankomt bij uw vertrekhaven zult u in een mum van tijd van uw vakantie kunnen genieten!

 

De meeste van onze bases hebben afgesloten buitenparkeerplaatsen en/of garage

Neem uw factuur met nulsaldo mee.

Uw boot zal vertrekklaar zijn vanaf 14.00 uur. Als u een vroege check-in service heeft geboekt, zal uw boot vertrekklaar zijn vanaf 11.00 uur.

Dit is afhankelijk van het tijdstip van aankomst op de basis en het tijdstip waarop de boot klaar is om te vertrekken. Het is mogelijk dat u ook beperkt wordt door de openingstijden van de sluizen.

Diversen

U kunt al onze actuele aanbiedingen en kortingen bekijken op onze pagina met speciale aanbiedingen.

Ja, natuurlijk kan dat. Er zal een toeslag per huisdier. Wij raden u aan niet meer dan 2 huisdieren, vaak honden, per boot mee te nemen. Meer informatie vindt u onder het kopje 'Handige tips' op onze' Extra's' pagina.

Wij kunnen u helpen met een visumaanvraagbrief zodra u een aanbetaling heeft gedaan om uw boeking veilig te stellen. U moet zelf de visumafspraak te maken.

Een Le Boat cadeaubon is het perfecte cadeau voor elke gelegenheid - koop een bon door het formulier op onze cadeaubonpagina in te vullen. 

Uw vraag

Als u uw vraag niet kunt vinden, vraag het ons! Indien u wilt weten wanneer er antwoord op uw vraag is gegeven, geef dan uw contactgegevens: