ZODRA U KUNT...

1. Sluit een persoonlijke reisverzekering af

Travel Insurance

Reisverzekering is een belangrijk onderdeel van elke vakantie en we raden u ten zeerste aan om een geschikte dekking af te sluiten, liefst zodra u de boeking gemaakt hebt, om ervoor te zorgen dat de annulering gedekt is. De dekking moet worden verkregen, of het nu gaat om een vakantie in het buitenland of op eigen bodem. Bijna alle verzekeraars zijn gestopt met het verzekeren van coronavirus-gerelateerde claims in het algemeen (d.w.z. annulering, repatriëring, enz.), hoewel sommigen nog steeds dekking bieden voor coronavirus-verwante medische noodbehandeling in het buitenland. Het kan lonend zijn om rond te winkelen als u deze extra gemoedsrust wilt.

2. Vul een gasteninformatieformulier in

Guest Information Form

VERPLICHTE ACTIE

 

Er is wat belangrijke informatie over u en uw bemanning die we moeten weten voordat u aankomt. Dit stelt ons in staat om uw boot voor te bereiden en verzekert u van een veilige, vlotte en tijdige check-in, vooral belangrijk nu we strikte sociale maatregelen op onze bases in acht nemen. Het is van groot belang dat dit online formulier ten minste 7 dagen voor uw vertrek wordt ingevuld. Dit is een vereiste en u mag niet aan boord van uw boot gaan als u het formulier niet invult.

 

Let op: U moet een kapitein en een tweede in bevel aanwijzen, en op het formulier aangeven wie u heeft gekozen. Deze personen zullen de leiding hebben over uw boot tijdens het varen en verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van iedereen aan boord.

 

Vul nu het gasteninformatieformulier in

3. Plan uw reis naar uw vertrekbasis

Travel to base

Adres en contactgegevens van uw vertrekbasis

 • Onze openingstijden van de basis
 • Adres en contactinformatie 
 • Routebeschrijving & reisadvies
 • Parkeren
 • Taxi transfers (indien u per vliegtuig of trein aankomt)
 • Autotransfers (indien u een Enkele reis vaarvakantie doet)
 • Faciliteiten op en rond de basis

Kies uw vertrekbasis

4. Voeg optionele extra's toe

Optional extras

Wij bieden een reeks optionele extra's om uw vakantie comfortabeler, gemakkelijker en aangenamer te maken. De meeste extra's kunnen op de basis worden gekocht, maar om beschikbaarheid te garanderen en om van gereduceerde tarieven te profiteren, raden wij u aan ze van tevoren te boeken. U kunt extra's toevoegen door uw boeking online te beheren via ons portaal 'mijn account'. U zal uw Le Boat-boekingsnummer nodig hebben, de achternaam van de hoofdboeker en de vertrekdatum om te kunnen inloggen en toegang te krijgen tot de juiste boeking.

 

Extra's zijn onder andere fietsverhuur, boodschappen, gasbarbecues, stand-up paddleboards, vroege check-in en late check-out.

 

Lees meer over al onze optionele vakantie-extra's en -bundels 

5. Betaal uw saldo

Pay your balance

U, of een lid van uw groep, kan op enig moment deelbetalingen doen, of uw saldo volledig betalen voordat uw saldo verschuldigd is. Bezoek gewoon onze snelle en handige betalingsportal. U hebt uw boekingsreferentie, de naam van de hoofdboeker, uw vertrekdatum en een geldig betaalmiddel nodig.

 

Als u liever met een van onze verkopers betaalt, aarzel dan niet om ons tijdens kantooruren te bellen.

 

MIJN RESERVERING BEHEREN: Betaal nu online

    

       

IN DE WEEK VOORDAT U REIST

6. Zorg ervoordat je mag reizen

Covid

Uw veiligheid, en die van onze teams, is altijd onze prioriteit terwijl we ons blijven aanpassen aan de noodzakelijke beperkingen die ons allen aangaan. Aangezien uw reisarrangementen en exacte groepsconfiguratie geen deel uitmaken van uw boeking bij ons, weten wij niet of er specifieke beperkingen gelden die direct relevant zijn voor uw individuele plannen. Als zodanig is het uw verantwoordelijkheid om alle relevante richtlijnen en maatregelen die van kracht zijn te controleren en na te leven, wat reisbeperkingen kan inhouden die u en uw groep verhinderen door te gaan met uw vakantie.  

 

Indien u internationaal reist, zorg dan ervoor dat u het meest recente reisadvies van de owerheid steeds raadpleegt. Het advies zal u vertellen welke beperkingen van kracht zijn in uw land van bestemming, waardoor u mogelijk niet in dat land kunt komen of het nodig kan zijn dat u isoleert wanneer u aankomt (dat zou betekenen dat u niet op onze boten kunt gaan varen). Mogelijk moet u ook COVID-tests afnemen voor en/of na aankomst. In sommige landen gelden verschillende regels als u volledig bent gevaccineerd. Het reisadvies van de owerheid zal u ook vertellen welke beperkingen van kracht zijn in uw eigen land, waardoor u mogelijk ook niet kunt reizen, of het kan een effect hebben op wat u moet doen op uw terugkeer naar huis – bijvoorbeeld dat u een test moet afnemen of zichzelf moet isoleren.

 

 

Indien u internationaal reist, zorg dan ervoor dat u het meest recente reisadvies van de owerheid steeds raadpleegt. Er kunnen eisen zijn waar u zich op moet voorbereiden of beperkingen die u en uw groep ervan weerhouden om samen te gaan varen. 

 

Bezoek ons Covid-19 Informatiepunt voor meer informatie. 

 

Indien Covid-19-gerelateerde beperkingen veroorzaken dat u niet in staat bent om op uw vaarvakantie te gaan zoals geboekt (en ze zijn ofwel bevestigd van kracht te zijn tegen de tijd dat u reist, of ze hebben geen bevestigde einddatum en uw boeking is minder dan 8 weken weg), maak u dan geen zorgen, want onze Terugbetalingsgarantie en Totale flexibiliteit beleid zal van toepassing zijn. Neem contact met ons op zodat we alternatieve opties met u kunnen bespreken.

7. Controleer navigatiebeperkingen

Controleer navigatiebeperkingen

Er kunnen in het door u geboekte vaargebied bepaalde vaarbeperkingen gelden, waardoor u beperkt bent in waar en/of hoe ver u met uw boot kunt varen. Dergelijke beperkingen kunnen bestaan uit de sluiting van een bepaalde waterweg, of een sluis, als gevolg van een noodzakelijke onderhoud, industriële acties of onbevaarbare waterstanden.

 

Voorwaarden en omstandigheden kunnen veranderen zonder voorafgaande kennisgeving, het is dus niet altijd mogelijk om u vooraf te informeren over dergelijke beperkingen. Wij verzoeken u echter om na te gaan van welke beperkingen wij wel op de hoogte zijn, wat ze zijn en of ze op uw vakantie van toepassing zijn. Dan kunt u uw tijd op het water aan de hand daarvan plannen.

 

Controleer de beperkingen in uw vaargebied

7. Bekijk onze "Aankomst en gebied briefing" video

Aankomst en gebiedsbriefing

We hebben een video gemaakt, specifiek voor uw geboekte basis en vaargebied, die u thuis kunt bekijken in de weken voorafgaand aan uw vertrek. De video zal u een beter begrip geven van wat u kunt verwachten wanneer u aankomt op onze basis. Dit betekent dat we u veel sneller kunnen inchecken en dat u minder tijd kwijt bent aan de receptie.

We zullen u ook vertellen hoe u de waterwegenkaarten moet lezen die u zult ontvangen en we zullen u vertellen over de meest populaire vaarroutes en suggesties voor routes, zodat u kunt beginnen met plannen en uw vaarvakantie spannend kunt beginnen te vinden. 

Wij sturen u ongeveer twee weken voor uw vertrek een e-mail met daarin de videolink die u nodig hebt.

9. Bekijk onze veiligheidsvideo

Watch safety video

VERPLICHTE ACTIE

Wij nemen uw veiligheid ernstig op en ALLE leden van uw groep moeten onze veiligheidsvideo bekijken.

 

Vanwege de social distancing-maatregelen zijn we niet meer in staat om grote groepen te verzamelen om deze video te bekijken op onze bases, dus het is verplicht dat iedereen de video bekijkt voordat u aankomt, anders kunt u niet aan boord van uw boot gaan.

 

U wordt gevraagd te tekenen om dit te bevestigen als onderdeel van uw briefing voor het vertrek. Wij danken u bij voorbaat voor uw begrip en hulp.

 

Bekijk NU onze veiligheidsvideo

10. Onze basis zal proberen u op te bellen

Pre-departure Call

Wij willen er zeker van zijn dat uw ervaring van uw aankomst veilig is en probleemloos verloopt en dat u het meeste uit uw vaarvakantie haalt. Daarom zal ons basisteam proberen u in de week voor uw vertrek te bellen - dit kan zelfs de dag voor uw vertrek zijn. Tijdens het gesprek zullen ze:

 • alle vragen te beantwoorden die je zou kunnen hebben.
 • Bespreek uw verwachte aankomsttijd. We proberen de aankomst zoveel mogelijk te spreiden om onnodige wachttijden te voorkomen, het aantal klanten op de basis te verminderen en sociale afstand te verkleinen.
 • zorg ervoor dat we alle essentiële informatie over u en uw gezelschap hebben, inclusief eventuele speciale vereisten.

Wij kunnen u alleen bellen als wij uw telefoonnummer hebben, dat u bij uw boeking hebt opgegeven. Als u via een boekingsagent heeft geboekt, zullen wij uw nummer uit uw Gasten Informatie Formulier halen, dat uw agent u gevraagd zou moeten hebben in te vullen. Let op: Als je een last-minute boeking hebt gemaakt (binnen 5 dagen voor vertrek) zullen we waarschijnlijk niet de kans krijgen om je te bellen. Bekijk a.u.b. onze gebied & aankomst breifing video (zie je pre-departure email voor de link) en bel het basisteam als je vragen hebt.

11. Uw bagage

Uw bagage

Wat neemt u mee? 

 • Gezichtsmaskers - het advies van de overheid over het dragen van gezichtsmaskers verschilt per land, en lokaal advies kan vereisen dat u er een draagt als u zich in een afgesloten openbare ruimte bevindt. Zie onze Covid-19 Informatiepunt voor meer details. Winkels en eetgelegenheden kunnen ook hun eigen bepalingen opleggen en dus kan het zijn dat u een gezichtsmasker voor iedereen in uw groep wilt meenemen. Op onze basissen eisen we dat u het meest recente advies van de lokale overheid opvolgt en uw aangewezen Kapitein en de 2e in rekening gebrachte een masker moeten dragen tijdens de briefing voor het vertrek, waar de sociale afstandelijkheid moeilijk te handhaven zal zijn.
 • Hand sanitizer - voor als je onderweg bent
 • Beddengoed is aanwezig, maar als u naar de basis rijdt, bent u welkom om uw eigen beddengoed mee te nemen als u dat wilt.
 • Krediet-/debitkaarten - om eventuele betalingen te doen die nodig zijn op de basis. Om het risico op infectie te verminderen, kunnen alleen kaartbetalingen worden geaccepteerd (Visa of Mastercard alstublieft.)
 • Soepele weekendtassen (deze zijn eenvoudiger op te bergen dan koffers en nemen minder plaats in)
 • Schoenen met een rubberen anti-slipzool
 • Leren of tuinhandschoenen voor het vastpakken van de touwen in de sluizen (beschikbaar om te kopen bij de basis)
 • Een verrekijker voor het spotten van vogels en wilde dieren
 • Een zaklantaarn* voor wanneer u 's nachts langs het jaagpad moet lopen
 • Comfortabele kleding voor ieder weertype
 • Muggenafstotend
 • Bescherming tegen de zon - zonnehoeden** en zonnebril - u kunt snel verbranden op het water
 • Toiletpapier en toiletartikelen
 • Handzeep
 • Milieuvriendelijke douchezeep en shampoo
 • Afvalzak voor keukenafval
 • Schoonmaakmiddelen en afwasmiddel*
 • Eten, snacks, zout & peper, alle drankjes waaronder uw eigen drinkwater
 • Een prepaid simkaart voor op vakantie, voor het geval u in het buitenland moet bellen

 

* Bieden wij een Eco-Pakketmet ecologisch schoonmaak- en wasproduct. Je kunt ook een LED-lantaarn huren.

Kijk bij de Extra's voor meer informatie.

** Le Boat petten zijn te koop bij de basis

Wat is er al aan boord?

Wat is er al aan boord?

 • Linnengoed - op hoge temperatuur gewassen 
 • Dekbedden en kussens
 • Kleine badhanddoeken en theedoeken (geen strandlakens) - gewassen op hoge temperatuur
 • Koelkast (met klein vriesvak voor ijs), gaspitten en gasoven. De grootte van de koelkast is afhankelijk van het model van de boot, zie de specifieke kenmerken van de boot voor meer technische details
 • Keukengerei, bestek, potten en pannen.
 • Elektronica en stroom: alle boten hebben stopcontacten van 12V (sigarettenaansteker zoals in de auto) die geschikt zijn voor bijvoorbeeld scheerapparaten en voor het opladen van mobiele telefoons (u dient zelf de 12V-omvormer mee te nemen als uw apparaat geen 12V ‘aankan’). Op de meeste boten werken deze stopcontacten alleen tijdens het varen of als u een landstroom aansluiting (220V) heeft in de jachthavens. Onze nieuwe Horizon boten hebben USB aansluitingen in de salon en in de slaapkamers.

Download een gedetailleerd overzicht van de inventaris aan boord (Engels)

Bekijk de uitrusting en eigenschappen van uw boot

    

       

MEER INFORMATIE

Lees meer over wat u kunt verwachten als u aankomt op onze basis en wat er gebeurt als u uw boot terugbrengt. > Uw komst

Lees meer over wat we doen om de verspreiding van het coronavirus op onze bases te voorkomen. > Covid Veiligheidhandvest

Meer vragen? We hebben de antwoorden > Onze FAQ's

    

       

Plan uw vaarvakantie

Sommige mensen plannen graag van tevoren, anderen zien pas wat ze gaan doen als ze ergens aankomen. Hoe dan ook, om het meeste uit uw vakantie te halen, lees onze planningstips.

book

Om u een overzicht te geven van alle haltes en leuke dingen langs de waterwegen, heeft Le Boat een gids van elke vaarregio gemaakt. 

 kaart

Gemiddelde vaartijden tussen de verschillende plaatsen staan in de handige regiogids.

 

Bezoek onze speciale pagina met actuele informatie over de geldende vaarrestricties in onze regio's.

 bergen

Plan niet te veel. Een vaartijd van drie of vier uur per dag is een goed gemiddelde. Langer varen kan vermoeiend worden. U komt dan ook vaak tijd te kort om de lokale bezienswaardigheden te bezoeken of andere dingen te doen. Natuurlijk moet u er wel voor zorgen dat u op tijd bij de eindbasis aankomt!

 boot

Plan ruim, las extra tijd in. Het leven op het water gaat altijd rustig aan en soms kunt u onverwachts tijd verliezen door de sluizen. En op andere plaatsen wilt u gewoon graag even wat langer blijven.

 Bolder

Zoek van tevoren uit hoe laat de sluizen open gaan en vergeet niet dat ze in sommige regio’s sluiten tijdens de lunch. Naar gelang de sluistijden kunt u uw vaartijden anders indelen. De sluistijden staan in uw regiogids.

 Telefoon

Bel vooraf om te zien of de attracties open zijn of om een restaurant te reserveren. Houdt u er rekening mee dat u uw plannen eventueel moet wijzigen - vaartijden zijn soms langer dan verwacht.

 Stopwatch

Vergeet u niet om genoeg tijd over te laten om terug te varen naar de geboekte eindbasis. U dient om 9 uur de boot weer in te leveren mits u een late check out heeft geboekt. In sommige regio’s zijn de sluizen dan nog dicht. U zult op de voorlaatste dag alle sluizen door moeten zijn.

 

Als u graag vooruit plant - download en print onze Vakantieplanner om als hulp om u tijd in te delen.

    

       

Ga naar de speciale regio pagina

Entdecken Sie Ihre Fahrgebiet

We hebben voor elk van onze vaargebieden een handige gids samengesteld om u te helpen de verschillende etappes van uw cruise te plannen. Deze gidsen geven u een overzicht van elke stad en elk dorp waar wij u aanraden te stoppen, evenals informatie over lokale voorzieningen, markten en aanbevolen restaurants. Elke gids geeft u ook een overzicht van de vaartijden tussen elke belangrijke stopplaats, alsmede informatie over sluizen, aanlegplaatsen en faciliteiten die specifiek zijn voor elk gebied. U kunt nu de PDF downloaden om te beginnen met het plannen van uw volgende vaarvakantie.

    

       

Routeplanning

Routenplanung

Naast onze handige regiogidsen, worden ook waterkaarten/vaarkaarten aan boord verstrekt, die u te allen tijde moet raadplegen om te voorkomen dat u niet voorbereid bent op gevaren zoals stuwen, ondiep water, sluizen en bruggen. Ze bieden zeer gedetailleerde informatie over de waterweg en sommige geven meer informatie over de steden, dorpen en de faciliteiten (zoals aanmeerplaatsen, water, jachthavens, winkels, enz.). Als u zulke details wilt gebruiken om uw vakantie te plannen, kunt u zelf elders een waterkaart (online) kopen. Waterkaarten zijn beschikbaar voor de meeste van onze regio's..

    

       

Le Boat werkt samen met lokale partners

Bekijk onze lokale Le Boat partner deals

We zijn samenwerkingen aangegaan met een aantal van de beste lokale bedrijven langs de waterwegen van onze vaarvakanties om u te helpen het meeste uit uw Le Boat vakantie te halen.

 

Met speciale kortingen op verschillende activiteiten, van restaurants en wijngaarden tot lokale musea en watersporten, is er voor elk wat wils. Deze exclusieve aanbiedingen zijn alleen beschikbaar voor Le Boat klanten, dus mis deze niet! 

 

Op dit moment hebben wij voor het Rideau Canal, NederlandBelgië en Frankrijk een aantal leuke deals! 

Alles over varen

No experience necessary

Wanneer u nog niet eerder met een boot gevaren heeft, zult u versteld staan hoe gemakkelijk het is. U krijgt voor vertrek een volledige briefing en demonstratie van uw boot door het personeel op de basis, en indien gewenst kunnen we ook even met u mee het water op voor een korte rondrit. We zorgen ervoor dat iedereen zich gelukkig voelt met de boot en vol vertrouwen aan de vakantie kan beginnen. Maar mocht u liever iets meer voorbereidt willen zijn, raadpleeg dan onze video's en het kapiteinshandboek - hierin vindt u alles wat u nodig heeft om uw boot vol vertrouwen te kunnen besturen en om veilig op de waterwegen te blijven. 

Licenties en vaarbewijzen

In bijna al onze vaargebieden is geen vaarbewijs of -licentie vereist. In Frankrijk ontvangt u na uw briefing vóór vertrek een tijdelijke vergunning voor de duur van uw vakantie. De enige regio waar een vergunning is vereist, is Duitsland - hoewel er licentievrije gebieden zijn.

Vaargebieden met verplicht vaarbewijs: sommige vaargebieden in Duitsland vereisen een International Certificate for Operator of Pleasure Craft, dat is uitgegeven in de UNECE-lidstaten (Europese economische commissie van de Verenigde Naties) in overeenstemming met Resolutie nr. 40.  Zonder deze vergunning kunt u niet op deze waterwegen varen. Als uw vaarbewijs niet verwijst naar Resolutie nr. 40 van de UNECE Werkgroep voor het Vervoer over de Binnenwateren', raden wzij u aan het vóór het boeken naar onze vakantieadviseurs te sturen zodat zij het kunnen verifiëren.

 

Vaarbewijsvrije gebieden: als u geen vaarbewijs hebt en wilt varen in het licentievrije gedeelte van Duitsland (inclusief de waterwegen rond Jabel en Marina Wolfsbruch), is dat geen probleem maar ons basisteam is verplicht om u een extra instrucite te geven voorafgaand aan uw vertrek. Dit betekent dat uw  briefing in totaal twee uur zal duren en dat u op tijd bij de basis moet zijn want de instructie begint om 14:00 uur. (hoewel we u adviseren om 60 minuten eerder aan te komen om de incheck te doen). Zelfs na deze instructie mag u niet varen in gelicentieerde gebieden.

 

Als u een licentie heeft, is dit aanvullende instrucie niet vereist; uw briefing vóór vertrek duurt normaalgesproken 1 uur en u kunt op elk moment tussen 14:00 en 17:00 uur aankomen (tenzij u een vroege check-in heeft geboekt).

 

Let op: Het grote meren gebied (rond Jabel/Müritz): Houd er rekening mee dat schippers zonder een Duits vaarbewijs niet mogen varen op de grotere meren rond Jabel/Müritz) anneer de windsnelheid meer is dan 4 Bft (20 km/h). Daarom adviseren wij u contact op te nemen met de basismanager en toestemming te vragen om het meer over te steken nadat de basismanager naar de weersomstandigheden heeft gekeken. Dit is ook de reden waarom u absoluut niet mag ankeren in dit gebied.

 

Het besturen van de boot en de waterwegen

Een handig Kapiteinshandboek (PDF) geeft u een goed overzicht van hoe u met uw boot moet omgaan, inclusief passeren, inhalen, aanmeren, sluizen passeren en het begrip van de signaalborden op de waterweg. De onderstaand video's helpen ook. Al deze informatie wordt u gegeven tijdens uw briefing vóór vertrek en is beschikbaar aan boord in de Boot- en Navigatiehandboek. Maar het doornemen van dit materiaal vóór uw vakantie zal uw begrip verhogen. En u zal meer zelfvertrouwen krijgen op de boot en op de waterweg. 

Antes de la salida:

Leer een boot besturen. Deze video toont u alle essentiële zaken voordat u vertrekt op uw bootavontuur.

Clip 2 - Tools on your boat - ENG

Leer een boot besturen. Deze video laat zien hoe u navigatiekaarten, touwen en knopen moet gebruiken.

Clip 3 - Driving a canal boat - ENG

Het is tijd om aan uw vaarvakantie te beginnen. Deze video geeft u informatie over sturen en belangrijke manoeuvres op het water.

Wees niet bang van sluizen. In deze video geven wij u een overzicht van de verschillende soorten sluizen en hoe u er het beste mee om kunt gaan.

Clip 5 - Navigation rules - ENG

Deze video geeft u een overzicht van de regels en voorschriften voor het varen op binnenwateren.

Clip 6 - How to moor your boat - ENG

Wij laten u zien hoe u uw boot veilig kunt aanmeren in verschillende situaties die u tijdens uw vaarvakantie kunt tegenkomen.

Clip 7 - Responsible cruising - ENG

Verantwoord varen op de binnenwateren is een must. We laten u zien waar u op moet letten.

Veiligheid aan boord

We willen graag dat u en uw bemanning een veilige en plezierige vakantie hebben, dus lees en respecteer onze veiligheidsrichtlijnen om het risico op ongelukken en verwondingen aan boord te verminderen. De richtlijnen worden u bij de basis gegeven, maar het is een goed idee om deze thuis te lezen, voordat u op vakantie gaat, om er zeker van te zijn dat u al wat voorkennis voordat u aankomt. U bent verplicht een kapitein en een 2e verantwoordelijke persoon te benoemen die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de bemanning en die de leiding kan nemen bij van een noodgeval. Deze personen ontvangen de briefing van een technicus van Le Boat, die hen zal laten zien hoe ze de boot veilig kunnen besturen en manoevreren. Hun handtekeningen zijn vereist bij het papierwerk vóór vertrek. Zo bevestigen ze dat ze deze instructie ontvangen hebben en ook begrepen is.

Staying safe - no alcohol

Varen onder invloed van drank of drugs is gevaarlijk, verhoogt de kans op ernstige ongelukken aanzienlijk en is wettelijk verboden. Zelfs als u veilig heeft aangemeerd, drinkt u met mate om ongelukken te vermijden bij het inen uitstappen en het bewegen rond de boot.

Wear life jackets

Wij adviseren alle passagiers om reddingsvesten te dragen aan dek, vooral binnen de sluizen (verplicht in sommige regio's) en tijdens het aanleggen waar het risico op ongelukken groter is. Kinderen en mensen die niet kunnen zwemmen, lopen een groter risico.

Sécurité à bord 3

Wees altijd alert bij het besturen van de boot. Blijft u binnen de gemarkeerde waterwegen en kijkt u altijd op de navigatiekaarten om de wat gevaarlijkere plaatsen zoals waterkeringen, ondiep water, waterstromingen, zwemplaatsen en bruggen te herkennen. Passeer deze plaatsen LANGZAAM en voorzichtig. Houdt u altijd aan de lokale snelheidslimiet.