Over Loch Ness en het Caledonisch Kanaal

Geef gehoor aan de oproep van de Schotse lairds langs het majestueuze Caledonian kanaal

De Schotse Hooglanden bieden een achtergrond van ongelooflijke schoonheid tijdens uw vaartocht over het Caledonisch Kanaal. U brengt het merendeel van uw tijd door op de meren (lochs) omringd door de ruige dalen van de Great Glen, een geologische breuklijn die het regionale landschap kenmerkt. De hooglanden zijn een unieke plek op de wereld. Geniet van de vele bergkastelen, rustige dorpjes aan het water, mooie resorts aan het meer, vriendelijke pubs en melancholieke doedelzakken!

U kunt ook de legendarische wateren van Loch Ness bevaren tijdens een cruise van minimaal 4 nachten. 

 

Zoek deze bestemming

Vindt u uw ideale vaarvakantie niet op onze website, neem contact op met onze vaarvakantieadviseurs voor een offerte op maat.

Kaart van de vaarregio Loch Ness en het Caledonisch Kanaal

Kaart van de vaarregio: Caledonisch Kanaal

 = Le Boat basis           = Kanaal           = Bevaarbare rivier          = Niet verder bevaarbaar

De ideale vaarregio voor...

Natuurliefhebbers

Koe van de Hooglanden

Laat u inspireren door de met dennen omgeven natuurpaden rond de lochs. Misschien komt u tijdens uw bootverhuur Schotland wel een kruisbek, gekraagde roodstaart, boompieper, steenarend, slechtvalk of zangvogel tegen. Bij het Caledonisch Kanaal leven ook edelherten en vossen. Geef uw vermoeide voeten rust en ga paardrijden bij Drumnadrochit.

Vissen

Vader en zoon vissen

Geniet van een middag vissen in Loch Ness, omringd door majestueuze bergen. Misschien vangt u wel die ongrijpbare zalm of de felle Ferox-forel. Onder het kalme oppervlak van het Caledonisch Kanaal loeren snoeken, zalmforellen en andere vissen. Werp eens een hengeltje uit in Schotland tijdens uw visvakantie.

Geschiedenis en erfgoed

Doedelzakspeler in kilt

Het op ruige klippen gebouwde Urquhart Castle in Drumnadrochit moet zeker op uw wensenlijstje. Leer in het museum van het Caledonian Canal Visitor Centre in Fort Augustus meer over de geschiedenis en het erfgoed van het kanaal en in het Clansman Centre over Schotse tradities.

Golf

Golfer maakt een swing

Golf is in Schotland ontstaan in de middeleeuwen en het is dan ook niet vreemd dat golfvakanties aan het Caledonisch Kanaal zo populair zijn. Castle Stuart Golf Links, Loch Ness Golf Course en Inverness Golf Club liggen in Inverness en Fort Augustus Golf Club ligt aan het kanaal. 

Nuttige informatie

Download onze regiogids

bookLees in onze handige vaarvakantie regiogids (PDF) waar u kunt stoppen en wat u langs de waterweg kunt zien en doen.

Download onze regiogids

Op de kaart van het Caledonisch Kanaal is goed te zien dat deze waterweg de Atlantische Oceaan verbindt met de Noordzee. De 100 kilometer lange doorgang loopt van Loch Linnhe naar Moray Firth en slechts ongeveer 37 kilometer is aangelegd. De sluizen in dit kanaal worden gebruikt voor het laten stijgen en dalen van de boten. De rest van de waterweg volgt de meren Loch Lochy, Loch Oich en Loch Ness. De meren zijn adembenemend mooi door het diepe, kristalheldere water. Loch Ness, waar het monster Nessie woont, is 230 meter diep. Het loch is 39 kilometer lang.

Wanneer u tijdens uw bootvakantie vanaf onze basis in Laggan richting het noordoosten vaart op het Caledonisch Kanaal, komt u al snel uit bij Loch Oich, met 32 meter boven zeeniveau het hoogste punt van de doorgang. Dat lijkt hoog, maar wanneer u dit vergelijkt met de berg Ben Nevis bij Fort William van 1.344 meter hoog, valt het ineens wel mee. Bij Loch Oich stroomt het water vanuit beide richtingen naar de zee.

De wateren van Pentland Firth, een kanaal tussen Schotland en de Orkney eilanden, zijn erg ruw. De overtocht van de Noordzee naar de Atlantische Oceaan was dan ook niet zonder gevaar. In 1803 begon men met de bouw van het Caledonisch Kanaal om een kortere weg aan te kunnen bieden. Het werk duurde ongeveer 19 jaar. In 1822 werd de waterweg eindelijk geopend, maar het commerciële succes bleef uit. Na een bezoek van koningin Victoria in 1873 begon het kanaal meer en meer bezoekers te trekken. Tegenwoordig bezoeken meer dan 500.000 mensen per jaar het kanaal.

Het Caledonisch Kanaal is eenvoudig te bevaren en biedt veel variatie. Bij harde wind is voorzichtigheid geboden. 

Bezoek onze speciale pagina met actuele informatie over de geldende vaarrestricties in onze regio's.

Er zijn ongeveer 10 sluizen die op de meeste vaarroutes worden bediend door sluiswachters. In de sluizen is bent u verplicht om een zwemvest te dragen.

Openingstijden: 

 • Tijdens het drukke zomerseizoen zijn de sluizen open van 08.00 tot 18.00 uur.
 • Buiten deze periode zijn ze geopend van 08.30 tot 17.30 uur. We raden u echter aan om aan het eind van de dag een uur eerder bij de sluizen te zijn om er zeker van te zijn dat u erdoor bent voordat ze sluiten.
 • De sluizen zijn een uur gesloten voor de lunch tussen 12.00 en 14.00 uur en 's middags tussen 16.00 en 16.30 uur.

Feestdagen: De sluizen zijn altijd open.

Moorings beschikbaar tussen Laggan en Inverness 

 • Laggan Base Pontoon, top van Laggan Locks, Laggan kant van Laggan Swing Bridge aan het einde van het eerste kanaal sectie die Laggan Avenue wordt genoemd. 
 • Loch Oich aan de zijkant van de Laggan Swing Bridge, Great Glen Water Park, Seven Heads Pontoon, Moorings at Invergarry Castle Ruins, Aberchalder Bridge Loch Oich Side. 
 • Canal section naar Fort Augustus - de eerste ligplaatsen zijn beide kanten van Cullochy Locks 
 • Kytra Locks, dan is het de top van Fort Augustus Vlucht van 5 sloten waar er volledige faciliteiten zijn. 
 • Loch Ness ligt aan de voet van de Fort Augustus Flight. 
 • Haven van Urquhart Bay. 
 • Dochgarrochsloten.  
 • Tomnachurich Bridge, met ligplaats aan weerszijden van de brug. 
 • Caley Cruisers/Marina 

Opmerkingen: Er is een toeslag van €13 per dag voor het gebruik van alle waterkant faciliteiten en aanmeerplaatsen langs het Caledonian Canal, die u verplicht moeten betalen voor afreis. Dit zal worden toegevoegd, als kost, op uw boeking.

Voor de reisinformatie naar onze basis in dit vaargebied en de faciliteiten en voorzieningen op iedere basis of in de omgeving, klikt u op onderstaande basis:

 • Boothuur en uitrusting.
 • Volledig uitgeruste keuken en keukengerei.
 • Handhanddoeken en bedlinnen voor alle passagiers.
 • Demonstratie van de boot.
 • Technische ondersteuning.
 • Vaarkaarten en informatie over de regio.
 • Sluisgeld (behalve in Ierland en Nederland).
 • Verplichte toeslag voor varen en aanmeren in Canada.  Meer weten
 • Optionele extra's (meer weten)
 • Kosten voor reductie van het eigen risico (meer weten)
 • Functioneringskosten (diesel, gas, slijtagekosten) - per motoruur berekend (meer weten)
 • Transport van en naar de basis.
 • Faciliteiten langs de waterkant als u daar gebruik van maakt (bijv. betaalde aanmeerplaatsen, afpompen indien nodig, water etc.).
 • Annuleringsverzekering & reis/persoonlijke verzekering.
 • Eten en drinken

Interactieve regiokaart

Basis pin  = Le Boat basis   Point of interest = Bezienswaardigheden

Ontdek…

Must see
Inverness Castle in Inverness

Inverness is een compacte historische stad die eenvoudig te verkennen is. Geniet van de prachtige uitzichten vanaf het kasteel en de oevers van de rivier.Ook kunt u lekker shoppen in de oude stad of in het nieuwe winkelcentrum Eastgate.

Must see
Urquhart Castle in Drumnadrochit

Drumnadrochit staat bekend om zijn monster Nessie, dat volgens de oude verhalen in Loch Ness zou leven. Struin rustig door dit dorp en bezichtig de oude kasteelruïnes aan de oevers. Houd een half oog op het water - misschien ziet u Nessie wel...

Te midden van de indrukwekkende, mistige sfeer van Loch Ness ademt u de zuivere lucht in. Maak een heerlijke wandeling over de mooie wandelpaden langs de oevers van het kanaal.

Must see
Caledonisch Kanaal in Fort Augustus

Op de oevers van het wereldberoemde Loch Ness ligt Fort Augustus, te midden van het overweldigende landschap van de Great Glen dat zich van de oostkust tot de westkust van Schotland uitstrekt. Het fort en het dorp zijn genoemd naar de jongste zoon van koning George II, Prins William Augustus.

Invermoriston is een schattig plaatsje. Hier kunt u lekker kuieren over de landelijke wandelpaden rondom het gehucht.

Invergarry is een klein stadje waar u de resten van het oude Invergarry Kasteel kunt ontdekken. Een prachtige plaats voor een wandeling.

Laggan

Meer aan in het rustige Laggan, een vredig dorpje en ontspan in het plaatselijke café en restaurant.

Must see
Treinviaduct Glenfinnan en de Jacobite stoomtrein

In Banavie bevindt zich de grootste sluizentrap van het Verenigd Koninkrijk, Neptune's Staircase. Met acht schutsluizen wordt een hoogteverschil van 19,50 m overbrugd. Harry Potter fans zullen de Jacobite stoomtrein zeker waarderen: deze werd in de films gebruikt als de Hogwarts Express. De prachtig tocht van 135 km rijdt over de West Highlands Railway en biedt een adembenemend uitzicht over het prachtige landschap.

Must see
Commando Memorial

Leg aan op deze prachtige plek en ontdek het prachtige uitzicht op Ben Nevis en de Grey Collies bergen. Op 3 km van Gairlochy vindt u het Commando Memorial. Een goede plek om te wandelen.

Must see
Fort William en Ben Nevis

Als outdoorhoofdstad van Groot-Brittannië is Fort William een mekka voor de avonturier. Ga wandelen, fietsen, klimmen in een spectaculair landschap met onder meer de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk: Ben Nevis. Als zelf wandelen naar de top een iets te grote uitdaging is (alleen aanbevolen voor ervaren wandelaars) is er ook een kabelbaan die je naar boven brengt.

Voorgestelde mogelijke routes

Om u een indruk te geven hoe ver u kunt varen in de tijd die u ter beschikking heeft, volgt hier een selectie van de routes van en naar onze bases in de regio. U hoeft niet op alle genoemde locaties aan te leggen of de route helemaal te volgen. Het staat u vrij te varen waar u wilt, zolang u uw boot maar inlevert op uw aankomstbasis op de door u geboekte datum. Voor een comfortabel reistempo raden we u aan 2-4 uur per dag te varen. Zo heeft u genoeg tijd om regelmatig aan te leggen en de omgeving te verkennen.

Let op: Alle routesuggesties en routes op de website van Le Boat zijn slechts voorbeelden en de voorgestelde mogelijke routes, attracties, restaurants, steden, dorpen of delen van de waterweg die erin zijn opgenomen, zijn mogelijks niet altijd open of toegankelijk op het moment van uw vaarvakantie. 

 = Klik op het pijl icoontje op elke routesuggestie voor meer informatie op de achterzijde van het 'kaartje'.

Urquhart kasteel aan de oever van Loch Ness

Laggan HEEN EN TERUG via Banavie & Fort Augustus

Laggan
Gairlochy
Banavie
Invergarry
Fort-Augustus
Laggan

13 uur varen

65km 12 sluizen 3 nachten

Laggan HEEN EN TERUG via Banavie & Fort Augustus

Laat u betoveren door het adembenemende uitzicht op Loch Lochy en Ben Nevis, met zijn 1344 meter de hoogste berg van Groot-Brittannië, tijdens een tocht met de kabelbaan naar Aonach Mor. Een absoluut hoogtepunt van uw bootvakantie over het Caledonisch Kanaal. U vaart daarna noordwaarts verder naar Loch Oich en het prachtige Fort Augustus om te genieten van een portie haggis. Onderweg legt u aan om te fietsen en te vissen.

Hoogtepunten:

 • Uitzicht op Ben Nevis en de Grijze Collies bergen van Gairlochy
 • Zicht op de Jakobitische Stoomtrein (Zweinstein Express) in Banavie
 • De aanblik van Fort Augustus vanaf de oevers van Loch Ness

Overzicht

Laat u betoveren door het adembenemende uitzicht op Loch Lochy en Ben Nevis, met zijn 1344 meter de hoogste berg van Groot-Brittannië, tijdens een tocht met de kabelbaan naar Aonach Mor. Een absoluut hoogtepunt van uw bootvakantie over het Caledonisch Kanaal. U vaart daarna noordwaarts verder naar Loch Oich en het prachtige Fort Augustus om te genieten van een portie haggis. Onderweg legt u aan om te fietsen en te vissen.

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande route is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw reis in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Laggan: Meer aan in het rustige Laggan, een vredig dorpje en ontspan in het plaatselijke café en restaurant.
 • Gairlochy: Moor in this lovely place to discover beautiful views of Ben Nevis and the Grey Collies mountains. A good place to have a walk.
 • Banavie: In Banavie bevindt zich de grootste sluizentrap van het Verenigd Koninkrijk, Neptune's Staircase. Met acht schutsluizen wordt een hoogteverschil van 19,50 m overbrugd. Harry Potter fans zullen de Jacobite stoomtrein zeker waarderen: deze werd in de films gebruikt als de Hogwarts Express. De prachtig tocht van 135 km rijdt over de West Highlands Railway en biedt een adembenemend uitzicht over het prachtige landschap.
 • Invergarry: Invergarry is een klein stadje waar u de resten van het oude Invergarry Kasteel kunt ontdekken. Een prachtige plaats voor een wandeling.
 • Fort Augustus: Op de oevers van het wereldberoemde Loch Ness ligt Fort Augustus, te midden van het overweldigende landschap van de Great Glen dat zich van de oostkust tot de westkust van Schotland uitstrekt. Het fort en het dorp zijn genoemd naar de jongste zoon van koning George II, Prins William Augustus.

 

13 uur varen

65km 12 sluizen 3 nachten
Varen op het Caledonisch kanaal

Laggan HEEN EN TERUG via Inverness & Banavie

Laggan
Gairlochy
Banavie
Fort William
Invergarry
Fort-Augustus
Invermoriston
Foyers
Drumnadrochit
Inverness
Laggan

25 uur varen

193km 24 sluizen 7 nachten

Laggan HEEN EN TERUG via Inverness & Banavie

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

U tuurt het indrukwekkende Loch Ness af voor Nessie, geniet van het uitzicht op de bergen en het blauwe water vanaf het zonnedek en waant zich in een andere wereld tijdens uw vaartocht over het Caledonisch Kanaal. U meert aan in een rustig resort om heerlijk te watersporten en vaart daarna noordwaarts om Inverness te ontdekken. U hoort in de verte doedelzakken fluisteren in de frisse lucht.

Hoogtepunten:

 • Uitzicht op Ben Nevis en de Grijze Collies bergen van Gairlochy
 • Zicht op de Jakobitische Stoomtrein (Zweinstein Express) in Banavie
 • De aanblik van Fort Augustus vanaf de oevers van Loch Ness
 • Kasteel Inverness

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande route is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw reis in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Laggan: Meer aan in het rustige Laggan, een vredig dorpje en ontspan in het plaatselijke café en restaurant.
 • Gairlochy: Moor in this lovely place to discover beautiful views of Ben Nevis and the Grey Collies mountains. A good place to have a walk.
 • Banavie: In Banavie bevindt zich de grootste sluizentrap van het Verenigd Koninkrijk, Neptune's Staircase. Met acht schutsluizen wordt een hoogteverschil van 19,50 m overbrugd. Harry Potter fans zullen de Jacobite stoomtrein zeker waarderen: deze werd in de films gebruikt als de Hogwarts Express. De prachtig tocht van 135 km rijdt over de West Highlands Railway en biedt een adembenemend uitzicht over het prachtige landschap.
 • Fort William: Als outdoorhoofdstad van Groot-Brittannië is Fort William een mekka voor de avonturier. Ga wandelen, fietsen, klimmen in een spectaculair landschap met onder meer de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk: Ben Nevis. Als zelf wandelen naar de top een iets te grote uitdaging is (alleen aanbevolen voor ervaren wandelaars) is er ook een kabelbaan die je naar boven brengt.
 • Invergarry: Invergarry is een klein stadje waar u de resten van het oude Invergarry Kasteel kunt ontdekken. Een prachtige plaats voor een wandeling.
 • Fort Augustus: Op de oevers van het wereldberoemde Loch Ness ligt Fort Augustus, te midden van het overweldigende landschap van de Great Glen dat zich van de oostkust tot de westkust van Schotland uitstrekt. Het fort en het dorp zijn genoemd naar de jongste zoon van koning George II, Prins William Augustus.
 • Invermoriston: Invermoriston is een schattig plaatsje. Hier kunt u lekker kuieren over de landelijke wandelpaden rondom het gehucht.
 • Foyers: Te midden van de indrukwekkende, mistige sfeer van Loch Ness ademt u de zuivere lucht in. Maak een heerlijke wandeling over de mooie wandelpaden langs de oevers van het kanaal.
 • Drumnadrochit: Drumnadrochit staat bekend om zijn monster Nessie, dat volgens de oude verhalen in Loch Ness zou leven. Struin rustig door dit dorp en bezichtig de oude kasteelruïnes aan de oevers. Houd een half oog op het water - misschien ziet u Nessie wel...
 • Inverness: Inverness is een compacte historische stad die eenvoudig te verkennen is. Geniet van de prachtige uitzichten vanaf het kasteel en de oevers van de rivier. Ook kunt u lekker shoppen in de oude stad of in het nieuwe winkelcentrum Eastgate.

25 uur varen

193km 24 sluizen 7 nachten