Over Canal du Midi

Optimaal genieten van de ontspannen manier van leven in het prachtige Canal du Midi

Als u kiest voor een bootvakantie in Canal du Midi, staat u een gemoedelijke reis langs rijkelijk begroeide wijngaarden in het hart van het Languedoc-wijngebied te wachten. Geniet van een wijnproeverij, maak een fietstocht of bezoek één van de middeleeuwse dorpen en historische vestingsteden vanaf het bruisende Toulouse tot aan de gouden stranden aan de Middellandse Zee! Het huren van een boot zonder vaarbewijs belooft een onvergetelijke vakantie te worden!

 

 

Laten we samen gaan varen in 2024!
Tot -15% op uw vaarvakantie in 2024. Geldig t/m 01/01/2024.

Bekijk onze aanbiedingen

De kaart laat zien waar vaargebied Canal du Midi ligt in Frankrijk

Zoek deze bestemming

Vindt u uw ideale vaarvakantie niet op onze website, neem contact op met onze vaarvakantieadviseurs voor een offerte op maat.

Kaart van de vaarregio Canal du Midi

Kaart van de vaarregio: Canal du Midi

 Le Boat basis = Le Boat basis                    Kanaal = Kanaal

De ideale vaarregio voor...

Wijnproeverij

Wijnproeven aan het Canal du Midi

In het hart van de wijnstreek Languedoc ligt het Canal du Midi: een ideale locatie voor een wijnproefvakantie. Bezoek wijngaarden en wijnkelders en proef zelf de heerlijke wijnen. Trèbes, Homps, Ventenac, Paraza, Marseillette en Capestang hebben wijnliefhebbers veel te bieden.

Geschiedenis en erfgoed

Middeleeuwse Carcassonne bij het Canal du Midi

Het Canal du Midi heeft een rijke geschiedenis en heel veel erfgoed. Hier ziet u oogstrelende kathedralen, grootse kastelen, eeuwenoude ruïnes en middeleeuwse steden. Carcassonne is een echt pareltje. Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Castelnaudary, Béziers, Narbonne en Toulouse.

Gastronomie

Cassoulet, lokale specialiteit van Castelnaudary

Aan het Canal du Midi komt u bijna overal wel een gastvrij café of fantastisch restaurant tegen. Probeer La Raffinerie in Béziers, Carcassonne’s La Marquiere en L’Arbousier in Homps eens. En laat de langzaam gegaarde casserole van bonen en vlees uit het Franse Castelnaudary vooral niet aan uw neus voorbij gaan.

Familie

Cité de l'espace vlakbij St. Saveur, Toulouse

Canal du Midi heeft voor ieder wat wils – spelletjes en ritjes in Luna Park in Le Cap d’ Adge en bij Carcassonne het prachtige groene Raymond Chésa Park. Volop waterpret voor de kinderen op Lac de Jouarres in Homps en de ruimte verkennen bij Toulouses Cité de L’Espace. Onze bootverhur op het Canal du Midi zal u niet teleurstelen. Uw kinderen zullen hier de mooiste vakanties doorbrengen!

Nuttige informatie

Download onze regiogids

bookLees in onze handige vaarvakantie regiogids (PDF) waar u kunt stoppen en wat u langs de waterweg kunt zien en doen.

Download onze regiogids

Het Canal du Midi en het naastgelegen Embranchment de la nouvelle (Canal de Jonction en het Canal de la Robine) vormen onze grootste en populairste vaarregio waar ieder jaar duizenden vakantiegangers naartoe komen. Van april tot oktober schijnt de zon er volop en de kanalen doorkruisen een divers en pittoresk landschap, schilderachtige dorpjes en bruisende steden vol historie en charme.

In 1667 begon Pierre-Paul Riquet (1609-1680) met de ontwikkeling en aanleg van het toenmalige Canal Royal de Languedoc voor het vervoer van goederen tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Het kostte 12.000 arbeiders, onder wie veel vrouwen, 14 jaar de tijd om het kanaal aan te leggen waarbij ze alleen gebruik maakten van scheppen en pikhouwelen. In 1681 werd het officieel geopend. Maar pas enkele eeuwen later, toen het kanaal werd aangesloten op het Canal du Garonne, werd Riquets droom van het bereiken van de Atlantische Oceaan werkelijkheid. Het Canal Royal de Languedoc werd tijdens de Franse Revolutie omgedoopt tot het Canal du Midi. Tijdens zijn hoogtijdagen in 1856 werden er jaarlijks 100.000 ton aan goederen en een miljoen passagiers over vervoerd. Een jaar later werd de spoorlijn van Bordeaux naar Sète geopend en kwamen de commerciële activiteiten op en langs het kanaal nagenoeg tot stilstand. Tegenwoordig is het kanaal een van de oudste kanalen van Europa dat nog steeds in gebruik is. Het wordt voornamelijk gebruikt voor toerisme en recreatie en trekt jaarlijks ca. 55.000 bezoekers. Het kanaal biedt werk aan ca. 1900 mensen (sluiswachters, beheer en onderhoud) en draagt jaarlijks € 122M bij aan de economie.

Net als bij veel grote kanalen bestond al langere tijd het idee voor de aanleg van het Canal du Midi. In 1516 werd Leonardo da Vinci ingehuurd door koning Frans I om een route te onderzoeken. Toen Pierre-Paul Riquet in 1667 begon met de aanleg, liep hij al gelijk tegen een groot probleem aan: hoe komen de boten over de 190 meter hoge heuvelrug Naurouze? Er werden dammen en stuwmeren aangelegd. Tijdens uw vakantie in de Canal du Midi komt u veel bouwwerken met neoklassieke elementen tegen. In 1996 werd het kanaal door UNESCO verklaard tot werelderfgoed.

We zijn een samenwerking aangegaan met een aantal van de beste lokale bedrijven in de steden en dorpen op het Canal du Midi om u te helpen het meeste uit uw Le Boat vakantie te halen. 

Ontdek onze exclusieve aanbiedingen alleen beschikbaar voor Le Boat klanten. 

Varen op het Canal du Midi is gemakkelijk en ideaal voor beginners, zo eenvoudig dat u tijdens een gezinsvakantie ook écht kunt genieten van uw familie.

Tip: Wanneer u richting Béziers vaart, leg dan onder- of bovenaan de sluizen aan bij de trapsluis van Fonsérannes en wandel of fiets naar de leuke stad Béziers voor een toeristisch bezoek.

Bezoek onze speciale pagina met actuele informatie over de geldende vaarrestricties in onze regio's.

De sluizen zijn gratis en bemand.

Opgelet: niet alle sluizen langs de Midi zijn automatisch. Sommige van de "eenvoudige sluizen" zijn automatisch, tussen Toulouse en Carcassonne. Bij de meeste sluizen zal een sluiswachter u kunnen helpen. 

Openingstijden:

 • Tijdens het drukke zomerseizoen zijn de sluizen geopend van 09:00 tot 19:00 uur. De sluizen zijn tussen 12:00 en 13:00 uur gesloten voor de lunch.

Feestdagen: Alle sluizen zijn dicht op 1 mei en 1 november.

Houd er rekening mee dat het druk kan zijn bij de sluizen in het hoogseizoen. Houd er ook rekening mee dat de trapsluis van Fonseranes speciale openingstijden heeft voor op- en afwaarts varen. Voor meer details en vragen kunt u contact opnemen met ons verkoopteam. 

Er zijn meer dan genoeg aanlegplaatsen langs het Canal du Midi. Vaak kunt u tegen een kleine vergoeding ook elektriciteit en vers water kopen.

U kunt ook ergens langs het kanaal aanleggen met behulp van de lijnen en haringen die aan boord aanwezig zijn. Om ervoor te zorgen dat wandelaars en fietsers niet gehinderd worden, vragen wij u geen touwen te spannen over het jaagpad.

Voor de reisinformatie naar onze bases in dit vaargebied en de faciliteiten en voorzieningen op iedere basis of in de omgeving, klikt u op de relevante basis hieronder:

 • Boothuur en uitrusting.
 • Volledig uitgeruste keuken en keukengerei.
 • Handhanddoeken en bedlinnen voor alle passagiers.
 • Demonstratie van de boot.
 • Technische ondersteuning.
 • Vaarkaarten en informatie over de regio.
 • Sluisgeld
 • Optionele extra's (meer weten)
 • Kosten voor reductie van het eigen risico (meer weten)
 • Functioneringskosten (diesel, gas, slijtagekosten) - per motoruur berekend (meer weten)
 • Transport van en naar de basis.
 • Faciliteiten langs de waterkant als u daar gebruik van maakt (bijv. betaalde aanmeerplaatsen, afpompen indien nodig, water etc.).
 • Annuleringsverzekering & reis/persoonlijke verzekering.
 • Eten en drinken

Interactieve regiokaart

Basis pin  = Le Boat basis  Point of interest  = Bezienswaardigheden

Ontdek…

Must see
Toulouse

Toulouse is de vierde grootste stad van Frankrijk. De universiteitsstad staat bekend als het centrum van de lucht- en ruimtevaart en is de thuisbasis van het Franse rugby. Maar de ‘Roze stad’, die zo wordt genoemd vanwege de baksteenarchitectuur in roze tinten, is nog altijd een knusse en gastvrije plek met een relaxte sfeer. Bezoekers kunnen zich heerlijk onderdompelen in de echte Franse cafécultuur en daarnaast diverse musea en culturele bezienswaardigheden bezoeken.

Castanet-Tolosan maakt deel uit van de uitwaaierende voorsteden van Toulouse en ligt op korte loop- of fietsafstand van het Canal du Midi. In het bruisende winkelcentrum vindt u alles wat u nodig hebt: van streekproducten tot lokale ambachten.

In deze rustige stad uit de 13e eeuw bevindt zich een gotische kerk met een klokkentoren in de typische Toulouse-stijl. Neem bij mooi weer zeker even de moeite om 500 m de stad in te wandelen om een foto te maken. Er zijn aanlegplaatsen bij de sluis van Montgiscard. Aan de overkant van de straat vindt u een apotheek en een uitstekend restaurant: Brasserie de l’Ecluse.

Het dorp Gardouch is kenmerkend voor deze streek. Meer hier aan voor een rustige wandeling naar het dorpscentrum. Bezoek de mooie kerk in het dorp en ga een hapje eten in één van de uitstekende restaurants.

Een bruisend stadje met een prachtige klokkentoren in de stadsmuur, die aan weerszijden wordt geflankeerd door twee achthoekige torens. U vindt hier diverse winkels, cafés en restaurants die u bereikt na een wandeling of fietstocht van 2 km vanaf uw aanlegplaats bij de sluis van Renneville. La Camaretoise is een echte aanrader voor heerlijke zoete en hartige crêpes.

Dit stadje ligt 2 km ten noorden van Port Lauragais op een heuvel en herbergt een prachtige kerk, toren en gerestaureerde watermolen. Er zijn weinig winkels en restaurantjes, maar het is een geweldige bestemming voor een fietstocht als u wat energie kwijt wilt.

De historische marktstad Castelnaudary is één van de thuisbases van de Le Boat Midi-vloot én de stad van de regionale specialiteit cassoulet: een heerlijke stoofpot van witte bonen met varkensvlees en eend. Diverse restaurants in de stad beweren de beste stoofpot te serveren. Om uw voorraad aan te vullen kunt u terecht in de Spar. Deze supermarkt ligt 1,1 km verderop in het centrum waar u ook geldautomaten e.d. kunt vinden. Als u voor meer dan € 100 boodschappen doet, kunt u uw aankopen vaak op uw boot laten afleveren.

De historische marktstad Castelnaudary is één van de thuisbases van de Le Boat Midi-vloot én de stad van de regionale specialiteit cassoulet: een heerlijke stoofpot van witte bonen met varkensvlees en eend. Diverse restaurants in de stad beweren de beste stoofpot te serveren. Om uw voorraad aan te vullen kunt u terecht in de Spar. Deze supermarkt ligt 1,1 km verderop in het centrum waar u ook geldautomaten e.d. kunt vinden. Als u voor meer dan € 100 boodschappen doet, kunt u uw aankopen vaak op uw boot laten afleveren. Het team op de basis wijst u graag de weg.

Als uw voorraden wat opraken, kunt u in dit rustige dorpje terecht bij een bakker en een kleine supermarkt: de keuze is uiteraard wat beperkter. Maar de wandeling of fietstocht van 2 km door de landelijke omgeving om er te komen is heerlijk.

Hier vindt u alles om uw voorraden aan te vullen, onder meer in de apotheek en het benzinestation dat tegelijkertijd ook dienstdoet als supermarkt. Stroomopwaarts vanaf de sluis van Villepinte ziet u het aquaduct van Mézéran en de Villepinte overstort die het overtollige water afvoert naar de rivier de Fresquel.

Een prachtig, rustig dorpje gebouwd in cirkelvorm met in het midden een kerk uit de 13e eeuw. Een heerlijke wandeling of fietstocht over een prachtige met bomen omzoomde laan brengt u rechtstreeks naar het dorpje. U vindt er verschillende restaurants (waaronder een pizza tegenover het museum), een supermarkt, slager, patisserieën en diverse andere winkels. En weer terug op uw boot, na een wandeling of fietstocht op L’lle aux Oiseaux rechts van het kanaal, is het tijd om te relaxen met een drankje.

Leg aan bij de pittoreske stenen brug. De weg die eroverheen loopt, komt uit in het 500 m verderop gelegen dorpje. Bekijk de prachtige kerk en oude iep op het plein ernaast. Het is een van de laatste iepen in Frankrijk: alle andere zijn geveld door de iepenziekte. U vindt hier ook een supermarkt.

Must see
Carcassonne

Een van de meest bezochte toeristische attracties in Frankrijk. Zodra u een glimp opvangt van de sprookjesachtige torens langs en indrukwekkende stadsmuren als u de stad nadert, begrijpt u direct waarom. Deze middeleeuwse vestingstad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is uniek in Europa vanwege zijn omvang en de uitstekende staat waarin deze zicht bevindt. De stad is wereldberoemd vanwege zijn dubbele stadswallen van bijna 3 km lang en 53 sprookjesachtige torens met conische daken.

Le Boat beschikt over een basis in de bruisende stad Trèbes. En of u uw reis hier nu begint of de stad passeert: iedereen brengt graag een bezoek aan de grote supermarkt, gelegen op 1 km afstand van de aanlegplaatsen, om de voorraden aan te vullen (het team op de basis wijst u graag de weg). Iets ten zuidwesten van Trèbes vindt u het meer van Cavayère, een populaire zomerbestemming vol gezinsactiviteiten waaronder zwemmen, een wildpark en avonturenparcoursen. Vraag ons team op de basis voor hulp bij het organiseren van transport.

A working farm and wine domain with 12th century origins, Millepetit is home to a wonderful little cooking school. This unique French cooking class will provide you with useful skills and simple tips that will help you to create classic French cuisine with a modern twist!

Naast enkele cafés en restaurants is er hier verder niet zoveel te zien. Voordat deze de tijd aangaf, deed de klokkentoren in het centrum dienst als hub in het eerste telecommunicatienetwerk ter wereld. Marseillette staat ook bekend om zijn rijst (rijst met korte en lange korrel, geurige rijst en rode rijst) die u in lokale winkeltjes, delicatessenwinkels en supermarkten langs het kanaal kunt vinden.

Dit is een dorp met een middeleeuws karakter en een prachtige kerk... en verder niet zo veel! U vindt er ook maar weinig winkels of restaurants. Toch is het heerlijk om er door de kleine straatjes te slenteren.

Een prachtig groen stadje gebouwd rond een groot château, waar zich nu een luxe hotel en restaurant bevinden. In de stad vindt u een supermarkt, apotheek, bakker, slager en enkele restaurants. Aan weerszijden van de brug zijn meestal diverse aanlegplekken vrij. Let op de Argent-Double overstort ten noorden van de brug waar overtollig water onder de bogen doorloopt naar de Argent-Double.

Het dorpje Homps, waar Le Boat een basis heeft, was geruime tijd een actieve handelshaven waar vaten Minervois en Corbières werden ingeladen voor hun reis naar Bordeaux. De prachtige gebouwen aan de waterkant getuigen van deze vervlogen tijden. In het dorp bevinden zich een supermarkt, een paar restaurants, een wijnwinkel en een café-bar.

Voordat u arriveert in Argens-Minervois, (of nadat u er vertrekt als u koers zet naar het westen), kunt u genieten van het prachtige uitzicht over de stad na het bewandelen van een kort, maar steil pad bij de sluis van Pechlaurier dat u naar het uitzichtspunt leidt. Het dorp zelf ligt aan de voet van de vierkante torens van een 14e-eeuws château en is een heerlijke plek voor een stop en een wandeling door de oude straatjes. Er zijn aanlegplaatsen in overvloed en u vindt er een supermarkt, een café-bar en een restaurant.

Roubia is een prachtig dorpje met een oude stenen kerk en toren. Ook vindt u er een supermarkt en restaurant.

In Paraza bevinden zich een café-restaurant, een supermarkt en een prachtige kerk, de Notre-Dame de l’Assomption, die ooit was gevestigd in de loop van het kanaal. Riquet heeft deze afgebroken en op de huidige plek herbouwd. Het schip, het koor en de gewelven zijn versierd met prachtige gestempelde decoraties uit de 19e eeuw. Voor en na de brug vindt u diverse openbare aanmeerplaatsen. Ten westen van Paraza bevindt zich het Répudre Aquaduct, de eerste kanaalbrug ooit gebouwd in Frankrijk en de tweede ter wereld!

Dit dorpje staat bekend vanwege zijn wijnkelder aan het water in het prachtige aan het kanaal gelegen Château de Ventenac-en-Minervois. Onder de bogen van de prachtige gewelven kunt u hier gratis lokale wijnen proeven. Voor € 2 kunt u daarnaast een bezoek brengen aan het museum ‘Grenier des Vignerons’, met een tentoonstelling van gereedschappen uit de 19e eeuw voor het verbouwen en maken van wijn. Naast de aanlegplaatsen bevinden zich twee restaurants.

Must see
Le Boat moored in Le Somail, Canal du Midi

Le Somail was vroeger een belangrijke haven voor de handel en deed dienst als een halteplaats voor passagiers uit Sète of Toulouse. Nu is het een prachtig dorpje in de Languedoc, met heerlijke restaurants, kunstateliers en een supermarkt.

Na een wandeling van 700 m over een met bomen omzoomde laan bereikt u het centrum van de stad met een paar restaurants, een supermarkt, een slager, twee bakkers en een café-bar.

Capestang is marktstadje met een supermarkt, drie bakkers, diverse café-bars en restaurants en een indrukwekkende kerk uit de 14e eeuw. De stenen brug over het kanaal staat bekend als de laagste van het hele kanaal (maar de laagste brug bevindt zich eigenlijk in Carcassonne). Vanwege de gebogen vorm is het best een uitdaging om eronderdoor te varen, doe het dus lekker rustig aan.

Poilhes is een pittoresk dorpje aan het kanaal met een kleine winkel en een paar heerlijke restaurants.

Het prachtige stadje Colombiers is een bruisende plek met een jachthaven met drinkwater (u moet hiervoor muntjes kopen) en een stroompunt. Bij de jachthaven bevinden zich een supermarkt, apotheek en krantenkiosk. Na een wandeling van 300 m staat u in het dorpje met een heerlijke patisserie, nog meer restaurants en een prachtige kerk. Ten westen van de stad vaart u door de Malpas Tunnel, de eerste kanaaltunnel in Europa.

Must see
Aerial view of Fonseranes Locks, Canal du Midi

Net buiten Béziers passeert u een van de meest ingenieuze technische bouwwerken van Riquet: de sluizen van Fonseranes. Het is een sluizencomplex dat oorspronkelijk bestond uit acht sluiskamers op een rij, waarmee boten over een afstand van 300 m een hoogteverschil van 21,5 m overbruggen. Tegenwoordig zijn er nog maar zeven sluiskamers in gebruik. Fonserannes is één van de hoogtepunten van uw vaarvakantie op het Canal du Midi.

Must see
Béziers

Béziers is de hoofdstad van de wijnindustrie in de Languedoc en de geboorteplaats van Pierre-Paul Riquet, die verantwoordelijk was voor de aanleg van het Canal du Midi. Zoals bij alle historische steden ontdekt u Béziers het beste door de middeleeuwse straatjes, prachtige pleinen en groene parken te verkennen.

Het bruisende Villeneuve-lès-Béziers is een iets grotere plaats met uitstekende voorzieningen, waaronder diverse restaurants en bars en een Spar. Een perfecte plek dus om uw voorraden aan te vullen.

Must see
Minerve

Als u zin hebt in een fietstocht van 12 km (voeg huurfietsen toe aan uw boeking of huur fietsen voor een dag op onze basis in Homps), kunt u van Homps naar Minerve fietsen. Dit is een van de mooiste steden van Frankrijk met pittoreske oude straatjes, smalle steegjes, prachtige huizen en een eenvoudige kerk uit de 12e eeuw. De stad ligt hoog op een rots waar aan weerszijden rivieren door de diepe kloven lopen. De stad is alleen te bereiken via een hoge brug en was in de middeleeuwen het tafereel van een beroemde belegering.

Een druk stadje, waar niet heel veel meer te ontdekken valt dan een enorme Intermarché supermarkt, op slechts 200 m afstand van het kanaal. U moet hiervoor echter wel een drukke doorgaande weg en kruising oversteken, dus kijk goed uit. Leg zo dicht mogelijk aan tegen de betonnen brug met de groene leuningen. In Villeneuve-lès-Béziers is ook een kleinere Spar als u daar de voorkeur aan geeft.

Een vrolijke stad met een slager en een aantal mooie restaurants. Zeker een stop waard als het markt is. Anders niet echt een must om in uw route op te nemen.

Port Cassafières is een kleine jachthaven waar Le Boat een basis heeft met drinkwater en stroompunten.

Agde was ooit een Griekse stad, een middeleeuws fort en een rijke plaats tijdens de Renaissance en is voor het merendeel opgetrokken uit zwarte vulkanische stenen. De oude stad heeft een gezellig centrum met kleine straatjes vol prachtige winkels, restaurants en gebouwen met middeleeuwse architectonische details. Ook vindt u er een prachtige kerk en een streekmuseum.

Dit is een badplaats met diverse leuke activiteiten voor kinderen, waaronder het strand, een aquarium, een kermis en een groot waterpark. Ligt op ca. 7 km van de ronde sluis van Agde en 5 km van de sluis van Bagnas (als u ervoor kiest om verder naar het westen te varen), dus u moet erheen fietsen of een taxi nemen.

Een pittoresk plaatsje, heerlijk om in rond te wandelen en op zoek te gaan naar de kapel van St. Roch en Le Calvarie: een prachtig overdekt bouwwerk van stenen muren en bogen wat nu (of binnenkort) een openbaar park is. In het centrum vindt u enkele supermarkten, een bakker en diverse restaurants.

Must see
Canal in Narbonne, Canl du Midi

Narbonne kent een rijk verleden waar indrukwekkende oude gebouwen staan te pronken tussen een netwerk van strakke, moderne en levendige straten en boulevards. Er heerst een prettige Zuid-Franse sfeer met een Spaans tintje. Highlights zijn onder meer de Saint-Just-et-Saint-Pasteur-kathedraal (de derde hoogste van Frankrijk) en het Paleis van de aartsbisschop dat dateert uit de Romeinse tijd. En het is natuurlijk ook een thuisbasis van Le Boat.

Gruissan is een levendige kustplaats, met Franse charme en rijke historie. De stad ligt op 5 km van het kanaal aan de Middellandse Zee en is zeker een bezoek waard. Gruissan was oorspronkelijk een vissersdorp gelegen op een eiland omgeven door moeras. De nauwe straatjes van het oude gedeelte van Gruissan zijn gebouwd rond een 13e-eeuws kasteel en vormen een cirkelvormig patroon. De afgelopen jaren heeft Gruissan een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt door de aanleg van een moderne jachthaven met een bar, restaurants en een casino langs de kades met palmbomen.

Sainte-Lucie staat bekend als het eiland van duizenden geuren. Het is een prachtig natuurreservaat dat bestaat uit 825 hectare natuurgebied, adembenemende vergezichten en een weelderige flora en fauna. Kies voor een wandeling of fietstocht van 3 of 7 km onder de pijnbomen en kom oog in oog te staan met wilde zwijnen, herten en prachtige vogels.

Port-la-Nouvelle, the last town on the Embranchment de la Nouvelle, is a bustling fishing port. On the seafront you'll find many restaurants and bars, and the beach is wide and sandy - perfect for sunbathing or a day of family fun. Don't forget to try the seafood, it is as fresh as it gets!

Routesuggesties

Onze vaarvakanties geven u de vrijheid om te stoppen wanneer u wilt en elke dag te nemen zoals hij komt. Misschien wilt u zich echter laten leiden door een van onze dag per dag voorgestelde routes, inclusief geschatte vaartijden en aanbevelingen voor restaurants. U kunt het strikt volgen of het gewoon gebruiken voor ideeën - wat u maar wilt. Houd er rekening mee dat onze routes slechts suggesties zijn. De vaartijden zijn schattingen en de toegang tot waterwegen, attracties en restaurants is afhankelijk van de beschikbaarheid ten tijde van de vaart.