Lot

Geniet van de betoverende, natuurlijke schoonheid van de rivier de Lot

De beboste oevers van rivier de Lot geven een schilderachtig doorkijkje naar middeleeuwse bergdorpjes en welige wijngaarden, afgewisseld met ruige kliffen waardoor u zich bijna in de wildernis waant. De rivier is een unieke locatie voor een bootvakantie in Frankrijk. Buitenactiviteiten als fietsen, zwemmen en vissen wisselt u af met heerlijk dineren, rondneuzen op openluchtmarktjes en het bezoeken van historische kastelen.

 

Ver van alle drukte, stap aan boord!
Tot -15% op uw volgende vaarvakantie deze zomer!
Boek vóór 2 mei 2021
Voorwaarden gelden

  

Uw ideale bestemming?             BOEK NU           

Wilt u meer weten?              VERKENNEN

 

De kaart laat zien waar vaargebied De Lot ligt in Frankrijk

Kaart van de vaarregio

Kaart van de vaarregio: Lot

 = Le Boat basis         = Bevaarbare rivier          = Niet verder bevaarbaar

De ideale vaarregio voor...

Wilde dieren

Otter slaapt op zijn rug

Tijdens een vaartocht over de rivier de Lot kunt u steenarenden, rode wouwen, wielewalen en zingende nachtegalen tegenkomen. Op de oevers spelen schattige otters. In het dal van de Lot groeien kleurrijke zeldzame orchideeën en vliegen heel veel vlinders.

Vissen

Karpers op een bord

Ga eens nachtvissen naar wilde karper op aangewezen plekken aan de rivier Lot. Hier kunt u een grote aan de haak slaan. Riviervissers op de Lot vangen vaak forelbaarzen. In deze wateren jagen ook hoorns, rietvoorns, baarzen, snoeken en snoekbaarzen.

Zwemmen

Zwemmen in de Lot

In de rivier de Lot kunt u heerlijk zwemmen. Het kristalheldere (maar wel vaak koude) water is heel uitnodigend op warme zomerdagen. Daarna kunt u lekker bijkomen met een koel drankje.

Watersport

Spaan in water

Het kanoën en kajakken op de rivier de Lot is heel populair onder vakantiegangers die van watersporten houden. Waarom regelt u geen kano of kajak voor een heerlijk dagje ronddobberen op de rivier in de wilde natuur?

Het seizoen 2021 voor deze regio
Start op 3 mei en eindigt op 31 oktober 2021. Meer details en restricties

Het seizoen 2022 voor deze regio
Start op 1 april en eindigt op 31 oktober 2022.


Nuttige informatie

Een schets

Vanaf de bron in het Cevennengebergte , de rivier de Lot, de 7e langste van Frankrijk, kronkelt het 491 kilometer vruchtbare valleien en kalkrotsen om bij Aiguillon samen te komen met de rivier Garonne. Het water volgt de contouren van het land en stroomt met lange lussen en zachte bochten door het gebied. Eén van de mooiere dingen van een bootvakantie op de Lot is dan ook de rivier te kunnen volgen in haar natuurlijke loop.

 

De rivier Lot is een bergrivier en heeft daarom maar enkele grote bezienswaardigheden. Ten westen van de rivier vindt u eeuwenoude steden en dorpen — Mende, Capdenac, Cajac en Cahors. Wanneer u de kaart van de omgeving bekijkt, ziet u dat de stuwdam bij Truyère zeker een bezoek waard is. Hier wekt men hydro-elektrische energie op – een indrukwekkend schouwspel. De rivier de Lot stroomt weg in een bekken van ongeveer 11.400 km2.

Vroeger kon men langs de gehele rivier varen en de dorpen en plaatsjes in de vallei floreerden als gevolg hiervan. In 1926 werd de rivier echter gesloten voor de vaart en het sluizensysteem raakte vervallen. In 1989 begon men aan de heropening van de bovenloop van de rivier, een stuk van ongeveer 72 kilometer tussen Luzech en Larnagol - het gedeelte van de rivier dat u gaat verkennen. In 2001 is de benedenloop van de Lot tussen Aiguillon en de omgeving van St. Vite ook heropend.

We zijn een samenwerking aangegaan met een aantal van de beste lokale bedrijven in de steden en dorpen langs het Canal du Midi om u te helpen het meeste uit uw Le Boat vakantie te halen. 

Ontdek onze exclusieve aanbiedingen alleen beschikbaar voor Le Boat klanten. 

Vanwege de rivierstromingen raden we deze regio alleen aan als u vaarervaring heeft. Toegang tot walstroom is langs de Lot zeer beperkt. Soms staat het water op de Lot hoog, zodat wij genoodzaakt zijn u kort voor uw vertrek een alternatief vaargebied aan te bieden.

 

Belangrijk: In tegenstelling tot de meeste vaargebieden, zijn er op de rivier de Lot geen sluiswachters - alle sluizen zijn handmatig en gebruiksvriendelijk. Sluizen zijn leuk en zijn eenvoudig te bedienen, maar elke sluis vergt fysieke inspanning om de poorten te openen/sluiten. Daarom raden we aan dat ten minste twee passagiers een goede conditie hebben. Koppels die alleen reizen moeten hier extra tijd voor inplannen en moeten zich ervan bewust zijn dat één persoon beide sluispoorten moet bedienen, terwijl de ander de boot moet besturen. De meeste stellen kiezen ervoor om op een andere boot te wachten, zodat ze samen door sluizen kunnen varen en de inspanning kunnen verdelen. Er zijn 17 sluizen in de rivier de Lot.

Bezoek onze speciale pagina met actuele informatie over de geldende vaarrestricties in onze regio's.

Er zijn geen sluiswachters op de Lot en alle sluizen zijn handmatig en door de gebruiker te bedienen. Sluizen zijn leuk en de bediening is eenvoudig, maar we raden aan dat ten minste twee leden van uw bemanning een goede conditie hebben.

Koppels die alleen reizen zouden extra tijd moeten hebben voor een langzamere voortgang en moeten er rekening mee houden dat de ene persoon beide poorten bij elke sluis zelf zal moeten bedienen, terwijl de andere de boot bestuurt. De meeste mensen koppels kiezen ervoor om op een andere boot te wachten, zodat ze samen door de sluizen kunnen varen en de benodigde inspanning kunnen delen. Er zijn 17 sluizen op de bovenste rivier de Lot.. Mocht u vragen of problemen hebben, dan staat Le Boat voor u klaar om u te voorzien van uw hulp.

 

 

Openingstijden: De sluizen zijn elke dag van een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang open.

Feestdagen: De sluizen zijn gewoon open.

Aanleggen kan het beste in een haven. U mag ook aanleggen bij de pittoreske, landelijke aanlegplaatsen langs de rivier wat verder verwijderd van de dorpen. Zo heeft u ook de gelegenheid om de sereniteit van de Lot te ontdekken. Bij sommige aanmeerplaatsen vindt u picknicktafels. Leg aan met de boeg in de richting van de stroming en maak gebruik van lijnen om het achterschip vrij te houden. Zo voorkomt u dat de boot vastloopt als het waterniveau ’s nachts daalt.

Voor de reisinformatie naar onze bases in dit vaargebied en de faciliteiten en voorzieningen op iedere basis of in de omgeving, klikt u op onderstaande basis:

 • Boothuur en uitrusting.
 • Volledig uitgeruste keuken en keukengerei.
 • Handhanddoeken en bedlinnen voor alle passagiers.
 • Demonstratie van de boot.
 • Technische ondersteuning.
 • Vaarkaarten en informatie over de regio.
 • Sluisgeld
 • Optionele extra's (meer weten)
 • Kosten voor reductie van het eigen risico (meer weten)
 • Functioneringskosten (diesel, gas, slijtagekosten) - per motoruur berekend (meer weten)
 • Transport van en naar de basis.
 • Faciliteiten langs de waterkant als u daar gebruik van maakt (bijv. betaalde aanmeerplaatsen, afpompen indien nodig, water etc.).
 • Annuleringsverzekering & reis/persoonlijke verzekering.
 • Eten en drinken

Lees in onze handige vaarvakantie regiogids (PDF) waar u kunt stoppen en wat u langs de waterweg kunt zien en doen.

Download onze regiogids

Interactieve regiokaart

Basis pin  = Le Boat basis  Point of interest  = Bezienswaardigheden

Tof om te zien

Luzech, ooit dankzij zijn natuurlijke grenzen een Gallische vestingplaats, is nu een mooi, gastvrij stadje. Geniet hier van bezienswaardigheden als de oude kasteeltoren en de gothische Saint-Pierrekerk.

Caïx is een prachtig dorp. Maak hier een tussenstop om de oude met klimop begroeide huizen te bezichtigen. Op verzoek kunt u ook een bezoekje brengen aan de schitterende Lafon-wijngaarden.

Parnac is een charmant stadje. De Saint-Saturninkerk is een lust voor het oog. Het kasteel Saint-Didier de Parnac is 's zomers open voor het publiek en voor wijnproeverijen. Probeer het zelf ook eens!

Caillac is een klein en stil plaatsje. In het centrum ligt een kunstmeer waar u uitstekend kunt vissen. Bezoekers genieten vaak urenlang van het uitzicht op het reilen en zeilen in het stadje en de prachtige omgeving.

Douelle is een gastvrij dorp, omgeven door luisterrijk Frans platteland. Breng een bezoekje aan de mooie kerk of probeer één van de goede restaurants in het centrum.

Moet je zien
Druiven aan een tros

Mercuès is een groene, lommerrijke plaats waar u een ontspannende wandeling kunt maken. De Saint Germain-kerk is een lust voor het oog. 's Zomers is het kasteel van Mercuès open. U kunt er dan ook wijn proeven.

Pradines is een lieflijk, door bos omgeven dorpje met een rijk verleden. Kom hier één van de vier kerken in de stad bekijken. Wandel door dit karakteristieke stadje en probeer één van de goede restaurants.

Moet je zien
Pont Valentré in Cahors

Cahors is de grootste stad in de omgeving. Hier vindt u indrukwekkende architectuur die er al staat sinds de middeleeuwen. De sfeer in het centrum is charmeert u met de vele prachtige bloemen in de straten en de oude vakwerkhuizen.

Het prachtige stadje Laroque-les-Arcs kent een bijzondere bouwstijl die typerend is voor deze streek. Bekijk de oude kerk van de recollecten en de charmante Saint-Rochkapel. Probeer, als u hier blijft, de uitstekende restaurants in het centrum eens.

Savanac is een prachtig groen stadje aan de Lot. Meer hier aan als u een schilderachtig stadje wilt ontdekken; waar u ook kijkt, u heeft altijd een mooi uitzicht.

Arcambal is een typisch schilderachtig stadje vol sporen van het verleden, zoals de met begroeiing bedekte ruïnes van vestingen. Het oude Château Bouquet is een genot voor het oog, net als de indrukwekkende kerk Saint-Antoine. Deze laatste stamt nog uit de 15e eeuw.

Vers is een rustig stadje dat bij u in de smaak zal vallen. Ontdek een oud karakteristiek dorpje met veel groen en watervallen. Bekijk de middeleeuwse huizen en de mooie kerk in het dorp.

Saint-Géry is een rustig dorp aan de Lot. Meer hier aan en geniet van de vredige sfeer om u heen.

Moet je zien
Het trekpad bij Bouziès

Hoewel Bouziès een klein stadje is, herbergt het hier toch heel veel mooie bezienswaardigheden. Meer hier aan voor een wandeling over het jaagpad, dat is uitgekerfd in de rotsen langs het kanaal en prachtige uitzichten heeft. Of steek de hangbrug over en geniet van de vergezichten over de Lot. Dat uitzicht is het bezoek meer dan waard.

Moet je zien
Straat in Saint-Cirq-Lapopie

Saint-Cirq-Lapopie, aangemerkt als één van de mooiste dorpen in Frankrijk, wordt in zijn geheel beschouwd als een museum. Als u door het stadje loopt, zult u onder de indruk zijn van het uitzicht over de Lot. 's Avonds valt de verlichte kerk op in het dal.

Tour-de-Faure is een prachtig, vredig dorp met veel oude gebouwen. Wandel over de paden rondom het dorp, geniet hier van de rust en bewonder de onaangetaste schoonheid van het gebied.

Cénevières is een rustig en mooi plaatsje aan de Lot. Meer hier aan en fiets of wandel over de paden. Het indrukwekkende kasteel is soms ook van binnen te bezichtigen, wat zeer de moeite waard is.

Het lieflijke dorp Larnagol is kenmerkend voor deze streek. Neem de tijd om door dit prachtige eeuwenoude vestingstadje te dwalen.

Routesuggesties

Om u een indruk te geven hoe ver u kunt varen in de tijd die u ter beschikking heeft, volgt hier een selectie van de routes van en naar onze bases in de regio. U hoeft niet op alle genoemde locaties aan te leggen of de route helemaal te volgen. Het staat u vrij te varen waar u wilt, zolang u uw boot maar inlevert op uw aankomstbasis op de door u geboekte datum. Voor een comfortabel reistempo raden we u aan 2-4 uur per dag te varen. Zo heeft u genoeg tijd om regelmatig aan te leggen en de omgeving te verkennen.

 = Klik op het pijl icoontje op elke routesuggestie voor meer informatie op de achterzijde van het 'kaartje'.

Brug Pont Valentré over de rivier Lot in Cahors

Douelle HEEN EN TERUG via Vers

Douelle
Douelle
Mercuès
Pradines
Cahors
Laroque-les-Arcs
Savanac
Arcambal
Vers
Douelle

13 uur varen

64km 16 sluizen 4 nachten

Douelle HEEN EN TERUG via Vers

 

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen

Overzicht

U heeft gekozen voor de rivier de Lot, een totaal andere en unieke bootvakantie in Frankrijk. En eenmaal op het water bent u dolgelukkig met deze perfecte keuze. Krijtrotsen en smalle kloven wedijveren met prachtige kastelen op de heuvels om uw aandacht. Bossen omzomen de oevers en pittoreske dorpjes nodigen u uit voor een langer verblijf. Er zijn geen sluiswachters op de Lot en alle sluizen moet handmatig bediend worden. Een goede conditie van minstens twee bemanningsleden wordt hierdoor vereist.

Hoogtepunten:

 • Wijn proeven in kasteel Mercuès
 • Het charmante dorp Pradines en het omringende bos 
 • De kapel en de keuken van Laroque-les-Arcs
 • De geschiedenis en de wijnen van Cahors - bewonder zeker de beroemde Pont Valentré!
 • De overvloed aan middeleeuwse huizen in Vers 

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Douelle: Douelle is een gastvrij dorp, omgeven door luisterrijk Frans platteland. Breng een bezoekje aan de mooie kerk of probeer één van de goede restaurants in het centrum.
 • Mercuès: Mercuès is een groene, lommerrijke plaats waar u een ontspannende wandeling kunt maken. De Saint Germain-kerk is een lust voor het oog. 's Zomers is het kasteel van Mercuès open. U kunt er dan ook wijn proeven.
 • Pradines: Pradines is een lieflijk, door bos omgeven dorpje met een rijk verleden. Kom hier één van de vier kerken in de stad bekijken. Wandel door dit karakteristieke stadje en probeer één van de goede restaurants.
 • Cahors: Cahors is de grootste stad in de omgeving. Hier vindt u indrukwekkende architectuur die er al staat sinds de middeleeuwen. De sfeer in het centrum is charmeert u met de vele prachtige bloemen in de straten en de oude vakwerkhuizen.
 • Laroque-les-Arcs: Het prachtige stadje Laroque-les-Arcs kent een bijzondere bouwstijl die typerend is voor deze streek. Bekijk de oude kerk van de recollecten en de charmante Saint-Rochkapel. Probeer, als u hier blijft, de uitstekende restaurants in het centrum een
 • Savanac: Savanac is een prachtig groen stadje aan de Lot. Meer hier aan als u een schilderachtig stadje wilt ontdekken; waar u ook kijkt, u heeft altijd een mooi uitzicht.
 • Arcambal: Arcambal is een typisch schilderachtig stadje vol sporen van het verleden, zoals de met begroeiing bedekte ruïnes van vestingen. Het oude Château Bouquet is een genot voor het oog, net als de indrukwekkende kerk Saint-Antoine. Deze laatste stamt nog uit de 15e eeuw.
 • Vers: Vers is een rustig stadje dat bij u in de smaak zal vallen. Ontdek een oud karakteristiek dorpje met veel groen en watervallen. Bekijk de middeleeuwse huizen en de mooie kerk in het dorp.

13 uur varen

64km 16 sluizen 4 nachten
Saint-Cirq Lapopie, een van de mooiste dorpen in Frankrijk

Douelle HEEN EN TERUG via Luzech & Crégols

Douelle
Douelle
Caillac
Parnac
Caïx
Luzech
Mercuès
Pradines
Cahors
Laroque-les-Arcs
Savanac
Arcambal
Vers
Saint-Géry
Bouziès
Saint-Cirq-Lapopie
Tour-de-Faure
Cénevières
Lanargol
Douelle

28 uur varen

128km 34 sluizen 7 nachten

Douelle HEEN EN TERUG via Luzech & Crégols

Gebruik de grijze scroll bar rechts om meer van dit kaartje te lezen 

Overzicht

U vaart weg van het drukke Cahors en geniet van een nieuwe dag met indrukwekkende landschappen op uw Lot-vaarvakantie in Frankrijk. U tuurt naar een havik boven de glooiende krijtrotsen en in de verte ziet u het kasteel van Mercuès boven op een klif. Pittoreske dorpjes en prachtige kastelen sieren de oevers en verleiden u om aan wal te gaan. Er zijn geen sluiswachters op de Lot en alle sluizen moet handmatig bediend worden. Een goede conditie van minstens twee bemanningsleden wordt hierdoor vereist.

Hoogtepunten:

 • Vissen in het kunstmatige meer van Caillac
 • De geschiedenis en de wijnen van Cahors - bewonder zeker de beroemde Pont Valentré!
 • De overvloed aan middeleeuwse huizen in Vers 
 • Views over the Lot from Bouziès 
 • De verlichte kerk van Saint Cirq-Lapopie

Voorbeeld vaarroute:

Onderstaande reis is een voorbeeld. U bent helemaal vrij om uw vaarroute in te delen zoals u wilt zolang u de boot op tijd weer terug brengt.

 • Douelle: Douelle is een gastvrij dorp, omgeven door luisterrijk Frans platteland. Breng een bezoekje aan de mooie kerk of probeer één van de goede restaurants in het centrum.
 • Caillac: Caillac is een klein en stil plaatsje. In het centrum ligt een kunstmeer waar u uitstekend kunt vissen. Bezoekers genieten vaak urenlang van het uitzicht op het reilen en zeilen in het stadje en de prachtige omgeving.
 • Parnac: Parnac is een charmant stadje. De Saint-Saturninkerk is een lust voor het oog. Het kasteel Saint-Didier de Parnac is 's zomers open voor het publiek en voor wijnproeverijen. Probeer het zelf ook eens!
 • Caïx: Caïx is een prachtig dorp. Maak hier een tussenstop om de oude met klimop begroeide huizen te bezichtigen. Op verzoek kunt u ook een bezoekje brengen aan de schitterende Lafon-wijngaarden.
 • Luzech: Luzech, ooit dankzij zijn natuurlijke grenzen een Gallische vestingplaats, is nu een mooi, gastvrij stadje. Geniet hier van bezienswaardigheden als de oude kasteeltoren en de gothische Saint-Pierrekerk.
 • Mercuès: Mercuès is een groene, lommerrijke plaats waar u een ontspannende wandeling kunt maken. De Saint Germain-kerk is een lust voor het oog. 's Zomers is het kasteel van Mercuès open. U kunt er dan ook wijn proeven.
 • Pradines: Pradines is een lieflijk, door bos omgeven dorpje met een rijk verleden. Kom hier één van de vier kerken in de stad bekijken. Wandel door dit karakteristieke stadje en probeer één van de goede restaurants.
 • Cahors: Cahors is de grootste stad in de omgeving. Hier vindt u indrukwekkende architectuur die er al staat sinds de middeleeuwen. De sfeer in het centrum is charmeert u met de vele prachtige bloemen in de straten en de oude vakwerkhuizen.
 • Laroque-les-Arcs: Het prachtige stadje Laroque-les-Arcs kent een bijzondere bouwstijl die typerend is voor deze streek. Bekijk de oude kerk van de recollecten en de charmante Saint-Rochkapel. Probeer, als u hier blijft, de uitstekende restaurants in het centrum eens.
 • Savanac: Savanac is een prachtig groen stadje aan de Lot. Meer hier aan als u een schilderachtig stadje wilt ontdekken; waar u ook kijkt, u heeft altijd een mooi uitzicht.
 • Arcambal: Arcambal is een typisch schilderachtig stadje vol sporen van het verleden, zoals de met begroeiing bedekte ruïnes van vestingen. Het oude Château Bouquet is een genot voor het oog, net als de indrukwekkende kerk Saint-Antoine. Deze laatste stamt nog uit de 15e eeuw.
 • Vers: Vers is een rustig stadje dat bij u in de smaak zal vallen. Ontdek een oud karakteristiek dorpje met veel groen en watervallen. Bekijk de middeleeuwse huizen en de mooie kerk in het dorp.
 • Saint-Géry: SSaint-Géry is een rustig dorp aan de Lot. Meer hier aan en geniet van de vredige sfeer om u heen.
 • Bouziès: Hoewel Bouziès een klein stadje is, herbergt het hier toch heel veel mooie bezienswaardigheden. Meer hier aan voor een wandeling over het jaagpad, dat is uitgekerfd in de rotsen langs het kanaal en prachtige uitzichten heeft. Of steek de hangbrug over en geniet van de vergezichten over de Lot. Dat uitzicht is het bezoek meer dan waard.
 • Saint-Cirq-Lapopie: Saint-Cirq-Lapopie, aangemerkt als één van de mooiste dorpen in Frankrijk, wordt in zijn geheel beschouwd als een museum. Als u door het stadje loopt, zult u onder de indruk zijn van het uitzicht over de Lot. 's Avonds valt de verlichte kerk op in het dal. 

 

28 uur varen

128km 34 sluizen 7 nachten