Over Rivier de Theems

Laat u meevoeren op de koninklijke rivier de Theems

Tijdens uw boottocht over de rivier de Theems komt het verleden vanzelf tot leven. Uitkijkend op het indrukwekkende Windsor Castle of het Hampton Court Palace herleeft u de geschiedenis van Engeland. De rivier leidt u door grote plaatsen met winkels, pubs en musea, uitstekend geschikt om een middag bezienswaardigheden te bezoeken. De kleine dorpjes die u tijdens uw vaartocht aandoet, zult u ervaren als een oase van rust en vredigheid.

 

SUPER DEALS SPECIAAL ZOMER: tot -40%* op uw volgende vaarvakantie! Boek vóór 17 juli. 

Zie voorwaarden

  

Uw ideale bestemming?             BOEK NU           

Wilt u meer weten?              VERKENNEN

 

De kaart laat zien waar de Theems zicht in Engeland bevindt.

Kaart van de vaarregio

Kaart van de vaarregio: Rivier de Theems

 = Le Boat basis          = Bevaarbare rivier           = Niet verder bevaarbaar

De ideale vaarregio voor...

Geschiedenis en erfgoed

Varen op de Theems is echt een aanrader. De rivier is misschien wel één van de meest historische waterwegen ter wereld. Dat wordt overduidelijk tijdens uw vaart naar Windsor Castle, Hampton Court Palace en Clivedon House. Er is hier overal historie en erfgoed te vinden. Veel van de pubs zijn al meer dan 500 jaar oud.

Familie

Kinderen zijn gek op de leuke ritjes en shows in Legoland Windsor. Als u Hampton Court Palace bij Kingston-upon-Thames bezoekt, kunt u dat mooi combineren met een bezoek aan Chessington World of Adventures. Dat is uitstekend geschikt voor kinderen tot 12 jaar.

Vissen

De rivier de Theems heeft prachtige plekjes waar u fantastisch kunt riviervissen. Er zijn speciale visplekken voor hengelaars die het liefst op voorn, baars, barbeel, kopvoorn, snoek of karper vissen. In vrijheid vissen in Oxford en Reading.

Data vaarseizoen in Engeland: van 1 april t/m 31 oktober in 2019 en van 1 april t/m 31 oktober in 2020.

Nuttige informatie

Een schets

Al millennia lang is de rivier de Theems de belangrijkste rivier van Engeland. Het deed dienst als belangrijke verkeersader voor de import en export van goederen. Daarnaast vond de Britse marine hier - letterlijk - een veilige haven. Op sommige plekken is het nog steeds druk. Vanaf de bron in de Cotswold Hills loopt de rivier 346 kilometer lang naar de Noordzee. Alleen de rivier de Severn is langer. Bij de monding is de Theems ongeveer 8 kilometer breed. In deze waterrijke natuurdelta krioelt het van de vogels en onderwaterflora en -fauna.

 

Enige achtergrondinformatie over de Theems helpt u bij een juiste beeldvorming over de grootte van deze waterweg. Uw bootvakantie op de Theems begint net boven Londen en neemt u mee naar het mooie Benson. U zult ontdekken dat de omgeving van de Theems perfect is voor een bootvakantie. De rivier stroomt langs weides, bossen, middeleeuwse dorpen en kastelen. Van begin tot eind volop genieten!

Prachtige rivieren brengen vrijwel altijd prachtige steden voort en de Theems is hier geen uitzondering op. De ontdekking van neolithische scherven heeft ons geleerd dat de eerste mensen zich hier waarschijnlijk rond het Stenen Tijdperk vestigden. De Bronstijd bracht nieuwe bewoners. In 43 na Chr. werd Engeland door de Romeinen bezet. Ze bouwden een zeehaven in de buurt van de huidige Londen Bridge en noemden deze Londinium. De Theems was vanaf dat moment de levensader van Engeland en vestigde zijn belangrijke plek in de wereldgeschiedenis.

Varen op de Theems is eenvoudig en zeker geschikt voor beginners. Er kan soms veel vaarverkeer zijn.

Bezoek onze speciale pagina met actuele informatie over de geldende vaarrestricties in onze regio's.

Alle sluizen op de Theems zijn automatisch en bemand door sluiswachters. Het gebruik van de sluizen is gratis. Verder varen dan de Teddington-sluizen richting centraal Londen is niet toegestaan.

 

Openingstijden: Tijdens het drukke zomerseizoen in juli en augustus zijn de sluizen dagelijks geopend van 09:00 - 19:00 uur. In mei, juni en september sluiten de sluizen om 18:00 uur. De sluizen zijn tussen 13:00-14:00 uur gesloten voor de lunch.

Feestdagen: Alle sluizen zijn gesloten op 1 november.

Er zijn meer dan genoeg ligplaatsen langs de Theems.

Voor de reisinformatie naar onze bases in dit vaargebied en de faciliteiten en voorzieningen op iedere basis of in de omgeving, klikt u op de relevante basis hieronder:

 • Boothuur en uitrusting.
 • Volledig uitgeruste keuken en keukengerei.
 • Handhanddoeken en bedlinnen voor alle passagiers.
 • Demonstratie van de boot.
 • Technische ondersteuning.
 • Vaarkaarten en informatie over de regio.
 • Sluisgeld
 • Optionele extra's (meer weten)
 • Kosten voor reductie van het eigen risico (meer weten)
 • Functioneringskosten (diesel, gas, slijtagekosten) - per motoruur berekend (meer weten)
 • Transport van en naar de basis.
 • Faciliteiten langs de waterkant als u daar gebruik van maakt (bijv. betaalde aanmeerplaatsen, afpompen indien nodig, water etc.).
 • Annuleringsverzekering & reis/persoonlijke verzekering.
 • Eten en drinken

Download onze regiogids

Lees in onze handige vaarvakantie regiogids (PDF) waar u kunt stoppen en wat u langs de waterweg kunt zien en doen.

Download onze regiogids

Interactieve regiokaart

  = Le Boat basis      = Bezienswaardigheden

Ontdek...

Hoogtepunten
De torens van Oxford

Oxford, de stad van de dromerige torenspitsen, zal u inspireren en betoveren met zijn architectuur en levendige sfeer. Het is ruim 900 jaar lang de bakermat geweest van leden van het koninklijk huis en wetenschappers. De stad barst van de oude gebouwen, waarvan vele het eigendom zijn van de beroemde universiteit. U bent hier minstens één dag zoet met alle winkels, musea en rondleidingen.

Hoogtepunten
Henley Rowing Museum - Rudermuseum in Henley-on-Thames

Wie roeien zegt, zegt Henley, bekend om de Royal Regatta die hier gehouden wordt. 's Werelds beste roeiers komen hier tijdens het evenement samen. Vlak bij de rivieroever ligt het hart van Henley met zijn historische kerk, stadhuis en marktplein, waar het op marktdagen krioelt van de kraamhouders en winkelaars.

Hoogtepunten
Cliveden House

Hoge beukenbossen verschijnen waar de rivier aan Cookham voorbij meandert en Cliveden Estate doemt hier voor u op. Dit enorme buitenhuis was ooit het stralende centrum van de jetset, waar bijna iedere Britse vorst sinds George I geweest is.

Hoogtepunten
Koninklijke wachten marcheren in Windsor

De koninklijke stad Windsor heeft veel charme en een rijke historie. Hier staat Windsor Castle, Groot-Brittanië's grootste, ruim 900 jaar oude bewoonde kasteel en residentie van de royals. Er is ook een bruisend stadshart met eigentijdse winkels, uitstekende eetgelegenheden en recreatiemogelijkheden. Hier bent u zo een dag zoet.

Hoogtepunten
Sculptuur in Hampton Court Palace

Hampton Court Palace, het grootste paleis van Groot-Brittannië, biedt een magische reis door 500 jaar koninklijke geschiedenis. Voormalig bewoners zijn onder meer koning Hendrik VII, Willem III en koningin Maria, die allemaal zorgden voor uitbreiding en modernisering van delen van het paleis. Ervaar de pracht en praal van de grote pronkkamers, breng een bezoek aan de grootste keukens van Tudor Engeland en dwaal rond in de tuinen en het grootste doolhof van het Verenigd Koninkrijk.

Abingdom is een prachtige marktplaats met 56 gebouwen uit de 17e eeuw en eerder. Er is ook bewijs dat hier 6000 jaar geleden al een nederzetting was, wat dit het oudste, voortdurend bewoonde stadje in Groot-Brittannië maakt. Tegenwoordig staat het vooral bekend om de autofabrieken van MG en als één van de eerste plaatsen in het Groot-Brittannië met gratis draadloos internet voor iedereen.

Het dorp Dorchester-on-Thames ligt waar de rivier de Theems en zijn zijtak de Thame samenvloeien. Dit is de ideale plek om de prachtige omgeving te voet of te fiets te verkennen. Wilt u eens iets heel anders doen? Doe dan in de lente mee aan de jaarlijkse World Pooh Sticks Championships in Day’s Lock.

Een klein maar fijn dorp dat uitkijkt op South Stoke op de tegenovergelegen oever. South Stoke heeft een schilderachtige kerk en een 17e-eeuwse dorpspub. In geen van beide dorpen zijn winkels, maar het hoogtepunt in Moulsford is het beroemde Beetle & Wedge Hotel.

Tussen de Chilterns en de Berkshire Downs ligt dit mooie stadje, in een gebied aangemerkt als ‘Gebied van Uitzonderlijke Schoonheid’. Uitkijkend over de rivier ziet u in de verte de Normandische St. Thomaskerk. Er zijn diverse winkels, restaurants en bars waar u een luie middag kunt doorbrengen.

Pangbourne dateert al uit de Saksische tijd. De bootsman van Lord Nelson woonde in Pangbourne en ligt begraven in de in 1660 gebouwde Jakobus de Minderekerk. De winkels zijn zeer karakteristiek en de omgeving is ideaal voor wandelaars, fotografen en kunstenaars.

Mapledurham is één van de meest pittoreske plekjes aan de Theems met uitzicht op Mapledurham House en ‘s lands laatste, nog werkende molen, die nog steeds bloem produceert die met molenstenen is gemalen. Mapledurham heeft één pub, The Pack Saddle, in Chazey Heath.

Het stadshart van Reading, dat in Groot-Brittannië in de top-10 van winkelbestemmingen staat, is veel meer dan een winkelparadijs. Landelijk geprezen zijn de Forbury tuinen, geometrisch aangelegde Victoriaanse tuinen. Deze bieden een mooie opgang naar de ruïnes van Reading Abbey, een oud monument en begraafplaats van een Engelse koning.

Sonning-On-Thames, een schilderachtig rivierdorpje met gedeeltelijk in vakwerk gebouwde huizen in Tudorstijl, is één van de mooiste halteplaatsen langs de Theems. In Sonning Lock kunt u heerlijk door de kleurrijke tuinen wandelen en een imposante boogbrug uit 1775 overspant de Theems prachtig.

Marlow is een aantrekkelijk, historisch marktplaatsje, overspannen door een elegante hangbrug. Marlow is beroemd vanwege de jaarlijkse koninklijke ‘Swan Upping’-ceremonie, waarbij zwanenjongen worden geringd, en de Marlow Town Regatta in juni. Dankzij de vele restaurants en bistro’s lijkt het of het in Marlow elke maand vakantie is.

Cookham is een mooi dorp met een prachtige High Street die al eeuwenlang vrijwel onveranderd is gebleven. Tegenwoordig zitten er veel goede restaurants en taveernes. De Schotse auteur Kenneth Grahame woonde in Cookham en zou hier door de rivier de Theems zijn geïnspireerd voor zijn beroemdste gedicht 'The Wind in the Willows'.

Maidenhead is een oude stad die nog stamt uit de vroeg-Saksische tijd. Dit levendige stadje is nu een trekpleister voor roeitalent. Het is een populaire bestemming voor shoppers en voor wie van goed eten houdt: hier bevinden zich enkele fantastische restaurants, waaronder een paar met Michelinstatus.

Vanuit Windsor ligt aan de overzijde van de rivier Eton, van het beroemde Eton College, 's werelds meest exclusieve particuliere kostschool. Een schooljaar kost hier ongeveer £ 20.000. De oude tafels en schoolbanken staan volgeklad met graffiti van hele generaties oud-leerlingen, waaronder negentien Britse oud-premiers.

Deze vloeiweide aan de Theems is een geweldige plaats om aan te leggen, heerlijk te wandelen of over de wereldgeschiedenis te mijmeren. Hier vlakbij, in Runnymede, is in 1215 het historische Magna Carta ondertekend. Dit handvest ligt ten grondslag aan grote delen van de huidige grondwet en wetgeving van Groot-Brittannië.

Staines is een bruisend stadje dat hordes bezoekers trekt dankzij de indrukwekkende winkelgebieden Elmsleigh Centre en Two Rivers. Ook het stadscentrum met zijn voetgangerswinkelgebied biedt een scala aan winkels, cafés, restaurants en pubs.

In Kingston-upon-Thames werden de Angelsaksische koningen (902 – 978) ooit gekroond. Dit drukke marktplaatsje is door de jaren heen uitgegroeid tot een belangrijk winkel- en entertainmentcentrum, zonder haar oorspronkelijke charme te verliezen. De kunstcultuur is sterk aanwezig en een bruisend festivalprogramma.

Routesuggesties

Om u een indruk te geven hoe ver u kunt varen in de tijd die u ter beschikking heeft, volgt hier een selectie van de routes van en naar onze bases in de regio. U hoeft niet op alle genoemde locaties aan te leggen of de route helemaal te volgen. Het staat u vrij te varen waar u wilt, zolang u uw boot maar inlevert op uw aankomstbasis op de door u geboekte datum. Voor een comfortabel reistempo raden we u aan 2-4 uur per dag te varen. Zo heeft u genoeg tijd om regelmatig aan te leggen en de omgeving te verkennen.

Benson HEEN EN TERUG via Marlow

Benson
Moulsford
Goring
Pangbourne-on-Thames
Reading
Sonning-on-Thames
Henley-on-Thames
Marlow
Benson

14 uur varen

75km 28 sluizen 3 nachten

Benson HEEN EN TERUG via Marlow

Geniet van een perfect plaatje wanneer u Henley-on-Thames nadert: slanke roeiboten met crew, kleurrijke pubs aan de waterkant en prachtige winkels. U bevindt zich midden in het klassieke England en legt aan voor een lunch met roast beef, Yorkshire pudding en een lokaal biertje. Een vele bestelde maaltijd tijdens vaartochten over de Theems.

14 uur varen

75km 28 sluizen 3 nachten

Benson HEEN EN TERUG via Oxford & Henley

Benson
Dorchester-on-Thames
Abingdon-on-Thames
Oxford
Moulsford
Goring
Pangbourne-on-Thames
Mapledurham
Reading
Sonning-on-Thames
Henley-on-Thames
Marlow
Benson

24 uur varen

186km 30 sluizen 7 nachten

Benson HEEN EN TERUG via Oxford & Henley

De grootste studentenstad van Engeland, het vooraanstaande Oxford, steekt met trots uit boven het schitterende blauw van de Theems. U bent klaar om aan te leggen om langs alle bezienswaardigheden en winkels te lopen en gaat vervolgens lekker dineren en het pad naast de rivier bewandelen. Het rustgevende landschap heeft een ontspannenden werking en u gaat zeker vogels spotten bij de sluis van Benson tijdens uw cruise over de Theems.

24 uur varen

186km 30 sluizen 7 nachten

Benson HEEN EN TERUG via Windsor

Benson
Moulsford
Goring
Pangbourne-on-Thames
Reading
Sonning-on-Thames
Henley-on-Thames
Marlow
Cliveden
Cookham
Maidenhead
Eton
Windsor
Benson

24 uur varen

155km 34 sluizen 7 nachten

Benson HEEN EN TERUG via Windsor

U probeert een lach op het gezicht te toveren bij de paleiswachten van Windsor Castle, maar slaagt hier niet in. Vervolgens gaat u picknicken in de Royal Gardens, ontspant in het zonnetje en kijkt tevreden terug op een heerlijke ochtend. De Vorstelijke Route over de Theems en de prachtige kastelen en landhuizen die u onderweg bent tegengekomen, hebben u betoverd.

24 uur varen

155km 34 sluizen 7 nachten

Benson naar Chertsey

Benson
Moulsford
Goring
Pangbourne-on-Thames
Reading
Sonning-on-Thames
Henley-on-Thames
Marlow
Cliveden
Cookham
Maidenhead
Eton
Windsor
Staines
Chertsey

15 uur varen

96km 22 sluizen 5 nachten

Benson naar Chertsey

Ieder middeleeuws dorpje langs de route trekt uw aandacht met rijkelijk versierde gebouwen en prachtige oevers. U bent zojuist Beale Park buiten Goring gepasseerd, maar heeft niet aangelegd voor een picknick. In plaats daarvan vaart u verder voor een overnachting in Henley-on-Thames. U heeft besloten het rustig aan te doen tijdens uw vaartocht op de Theems en geniet van fietsen, golfen en het gezellige publeven.

15 uur varen

96km 22 sluizen 5 nachten

Benson naar Chertsey via Kingston-upon-Thames

Benson
Moulsford
Goring
Pangbourne-on-Thames
Reading
Sonning-on-Thames
Henley-on-Thames
Marlow
Cliveden
Cookham
Maidenhead
Eton
Windsor
Staines
Kingston-Upon-Thames
Chertsey

23 uur varen

128km 30 sluizen 7 nachten

Benson naar Chertsey via Kingston-upon-Thames

Hampton Court Palace, ooit de residentie van koning Hendrik VIII, torent boven u uit en op de achtergrond hoort u de ronde fontein. De afwisselende charme van uw vaartocht over de Theems tovert een lach op uw gezicht. Het is echt een unieke manier van reizen. De wereld ziet er anders uit vanaf een boot, dat weet u aan het einde van uw route. Fietsen, pubs, historische bezienswaardigheden. U heeft er veel plezier aan beleefd!

23 uur varen

128km 30 sluizen 7 nachten

Chertsey HEEN EN TERUG via Henley-upon-Thames

Chertsey
Staines
Windsor
Eton
Maidenhead
Cookham
Cliveden
Marlow
Henley-on-Thames
Chertsey

16 uur varen

75km 18 sluizen 3 nachten

Chertsey HEEN EN TERUG via Henley-upon-Thames

Het rustige tempo van een vaartocht over de Theems heeft vrijwel direct na vertrek een ontspannende werking op u. De dorpjes met pubs aan de waterkant en de prachtige groene velden nodigen u uit voor een tussenstop, waar u dan ook vaak aan ingeeft. Per fiets verkent u het platteland om van het echte Engeland te proeven. De bezienswaardigheden in Windsor zijn onvergetelijk, u kunt de aanwezigheid van de koningin bijna voelen.

16 uur varen

75km 18 sluizen 3 nachten

Chertsey HEEN EN TERUG via Windsor & Kingston-upon-Thames

Chertsey
Kingston-Upon-Thames
Staines
Egham
Windsor
Eton
Chertsey

14 uur varen

70km 18 sluizen 7 nachten

Chertsey HEEN EN TERUG via Windsor & Kingston-upon-Thames

Het Hampton Court Palace in de buurt van Kingston-upon-Thames, laat u denken aan koning Hendrik VIII, die hier ooit woonde. U verkent het kasteel, waarna de Majestueuze Route over de Theems u voert langs Chertsey naar het indrukwekkende Windsor Castle. Onderweg legt u meermaals aan bij een pub aan de waterkant voor steak-and-kidney-pie.

14 uur varen

70km 18 sluizen 7 nachten